Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Drona-robot cu targă devine eroul nevăzut al războiului din Ucraina

Armyinform.com.ua
drona targa

O targă mecanică, controlată de la distanță, finanțată de sponsori anonimi, inventată de un designer de jucării, evacuează acum soldații ucraineni răniți din primele linii, scrie adevarul.ro.

Ministerul Apărării al Ucrainei a declarat că targa montată pe șenile mici poate transporta până la 150 kilograme pe teren accidentat, controlerul său putând să o opereze în siguranță de la o distanță de 100 de metri.

Oficialii ucraineni citeazp un medic de luptă ucrainean care a spus că targa mecanică a făcut mult mai sigură evacuarea soldaților răniți sub focul inamic.

„Nu poți transporta nimic repede când totul explodează în jurul tău”, a spus soldatul, identificat prin indicativul Kylm, pe site-ul web armyinform.com.ua, în timp ce a descris că o evacuare cu o targă purtată de mână s-a deplasat în jur. o milă pe oră.

Luptele au fost acerbe de-a lungul liniei frontului, contraofensiva Ucrainei încercând să străpungă suprafețe mari de câmpuri minate rusești. Pierderile au fost grele, iar analiştii au spus că Ucraina are acum mai multe persoane cu membre amputate decât avea Marea Britanie la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

content-image

Kylm a spus că, după o evacuare ratată cu targa, a sunat un prieten inventator.

„S-a dovedit că făcea tancuri de jucărie radiocontrolate pentru copii. Acum s-a reorientat și dezvoltă targi montate pe șenile”, a spus el. „Voluntarii au plătit costul, care este de 70.000 de grivne [1.500 de lire sterline] și am avut tărgile în două săptămâni.”

Principalul avantaj al targii mecanice este că echipa de evacuare este redusă la doi sau trei oameni, mai degrabă decât șapte.

Un cercetaș ucrainean cu indicativul Kamaz a explicat că un soldat merge 50 metri în fața tărgii mecanice atunci când evacuează un soldat rănit, iar controlorul merge cu 50 metri în spate.

„Este mult mai dificil pentru recunoașterea inamicului să detecteze aceste tărgi mecanice și, dacă le observă totuși, este mult mai puțin probabil să tragă cu artileria într-un singiur om pentru că le lipsesc obuzele” a spus el.

Planifică să cumpere mai multe tărgi

Ministerul ucrainean al Apărării a raportat că targa mecanică era deja folosită de Brigada sa 125 de Apărare Teritorială pe linia frontului de est și că intenționează să cumpere mai multe.

De asemenea, tărgile mecanice ar putea fi adaptate pentru a livra muniție și apă în primele linii. Războiul de 18 luni din Ucraina a adus nenumărate inovații ce vizează dronele.

Dronele civile au fost adaptate pentru a arunca grenade de mână în tranșee și pentru a identifica inamicii, iar dronele navale au avansat de la funcții defensive cu rază scurtă de acțiune la lovirea țintelor aflate la sute de mile depărtare în Marea Neagră.

Ucraina nu este singura țară care dezvoltă drone care transportă soldați răniți în siguranță. Producătorul de apărare BAE Systems a proiectat și un prototip de targă mecanică pentru armata britanică numit Ironclad, pe care l-a prezentat în 2017.Ironclad a fost numele navelor de război originale din fier, joase, utilizate în timpul războiului civil american din 1861-65, când războiul naval a trecut pe linie moartă navele tradiționale de lemn înalte, o schimbare militară tehnologică majoră.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.