Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Drone doborâte la Moscova. Rusia acuză Kievul și Occidentul

dronă

Rusia a anunţat marţi că a doborât cinci drone deasupra regiunii Moscova, un atac pe care-l atribuie Kievului şi care, acuză ea, nu ar fi putut să aibă loc fără ajutorul Statelor Unite şi NATO, relatează AFP, potrivit news.ro.

Ucraina a anunţat, la rândul său, mai multe atacuri ruse, inclusiv unul extrem de sângeros în regiunea Harkov (nord-est), soldat cu cel puţin 38 de răniţi, inclusiv 12 copii.

Atacul din Rusia viza instalaţii în regiunea Moscova şi la marhinea capitalei, zone care au fost ţintite în câteva rânduri de la începutul ofensivei în Ucraina, în pofida faptului că acest tip de atacuri s-a multiplicat în alte părţi ale Rusiei.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, patru drone au fost distruse de apărarea antiaeriană în apropierea capitalei, iar a cincea a fost ”neutralizată” cu ”mijloace de război electronic”, după care s-a prăbuşit în regiunea Moscova.

Acest atac nu s-a soldat cu victime şi nici cu pagube, a subliniat ministerul.

”Toate atacurile au fost respinse de apărarea antiaeriană, toate dronele detectate au fost neutralizate”, şi-a exprimat satisfacţia, pe Telegram , primarul Moscovei Serghei Sobianin.

Atacul a perturb at, însă, timp de trei ore, funcţionarea Aeroportului Vnoukovo, unul dintre cele trei mari aeroporturi internţaionale de la Moscova.

Una dintre drone a fost neutralizată în apropiere de Kubinka, o localitate situată la 40 de kilometri de aeroport.

”Aceste atacuri nu ar fi posibile fără ajutorul furnizat regimului de la Kiev de către Statele Unite şi aliaţii săi din NATO”, dă asigurări Ministerul rus de Externe.

Occidentalii ”formează operatori de drone şi furnizează informaţiile necesare în vederea comiterii unor astfel de crime”, a acuzat el.

În urma acestui atac, o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei ruse, maria Zaharova, a denunţat pe Telegram un ”act terorist” care ţintea o zonă în care se află ”infrastructruri civile”.

COPII RĂNIŢI

În Ucraina, două persoane au fost ucise în regiunea Herson (sud), în bombardamente ruse de artilerie, a anunţat guvernatorul Oleksandr Prokudin pe Telegram.

În regiunea Herkov, un atac rus cu o archetă de tip Iskander a rănit cel puţin 38 de oameni - inclusiv 12 copii -, a anunţat Parchetul ucrainean.

Un bebeluş în vârstă de trei luni a primit îngrijiri la faţa locului.

Trei persoane au fost rănite în regiunea Doneţk (est), iar alte trei în regiunea Cernihiv (nord), potrivit autorităţilor locale.

Bilanţul atacului rus cu dronă care a atins luni un bloc locuit la Sumî (nord-est), a crescut la trei morţi şi 21 de răniţi.

Confruntări armate cntinuau pe front, la aproape o lună de la lansarea contraofensivei ucrainene - care a condus, până în prezent, la recuceriri teritoriale modeste ale Kievului.

Potrivit Ministerului britanic al Apărării, forţele ucrainene se confruntă, în înaontarea lor, cu o ”folosire masivă a minelor antitanc de către Rusia” şi atacuri cu aviaţia, elicoptere şi artileria.

Forţele ruse au ”obţinut câteva succese prin această abordare”, însă continuă ”să sufere de slăbiciuni majore”, apreciază Londra.

ACORDUL DE LA ISTANBUL, AMENINŢAT

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat luni confrunătri ”dificile” toată săptămâna trecută, când forţele Kievului au înaintat cu 37 de kilometri pătraţi în sud şi est.

Rusia a anunţat că armata ucraineană ”nu şi-a atins obiectivele pe nicio axă” de la lansarea contraofensivei, la începutul lui iunie.

Pe plan diplomatic, preşedintele rus Vladimir Putin a luat marţi parte la un summit virtual al Organizaţiei Cooperîrii de la Shanghai (OCS), o alianţă regională din care fac parte Rusia, China şi India.

Putin a dat asigurări că Rusia ”va continua să reziste” ”presiunilor externe” şi ”sancţiunilor”. El le-a mulţumit ţărilor membre OCS că şi-au exprimat ”solidaritatea” în timpul rebeliunii grupării paramilitare ruse Wagner, care a făcut Kremlinul să tremure la sfârşitul lui iunie.

Ministerul rus de Externe a anunţat că nu vede ”niciun motiv” să prelungească Acordul de la Istanbul privind exportul cerealelor ucrainene - care expiră la 17 iulie.

Moscova denunţă de luni de zile o obstrucţionare a livrărilor sale de produse agricole, din cauza sancţiunilor impuse de Occident.

”În aceste condiţii, este evident că nu există niciun motiv să se continue (Acordul de la Istanbul)”, a avertizează Ministerul rus de Externe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.