Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DSP Bacău, primele explicații după ce un medic a fost amendat: 'Am aflat de coronavirus după două ore, din alte surse'

MFE
screening cercetare medicina

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bacău explică, miercuri, amenda dată medicului care a tratat studentul suspectat de infecție cu coronavirus, spunând că nu au fost respectate protocolaele, instituția aflând după două ore și din alte surse despre cazul tânărului întors din China.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de DSP Bacău, studentul a venit la UPU cu mașina personală la ora 13.28, a fost preluat la 13.30, iar la ora 13.35 a fost izolat, fără ca DSP să fie anunțată de acest caz, deși există o hotărâre de Guvern care stabiliește metodologia de raportare şi de colectare a datelor pentru supravegherea bolilor transmisibile.

„Pentru bolile transmisibile marcate cu (T) – eveniment neobişnuit/neaşteptat, din fişa unică de raportare prevăzută la art.1, toţi furnizorii de servicii medicale au obligaţia să declare telefonic cazurile depistate, îndată după depistare, la serviciul de supraveghere şi control al bolilor transmisibile din cadrul autorităţii de sănătate publică judeţene şi, respectiv, a municipiului Bucureşti”, se arată în HG 589/2007.

Denise Rifai, atac INCENDIAR la adresa PSD: face public un salariu URIAȘ al unui șef de la CEC Bank

„Conform verificărilor efectuate, s-au constatat următoarele: pacientul R.V.D. s-a prezentat la UPU – SJU Bacău la ora 13.28, singur, cu mașina personală; se întocmește Fișa UPU, fiind preluat în vederea triajului, la ora 13.30; la ora 13.35 se izolează în camera desemnată. Menţionăm că este foarte importantă transmiterea imediată a datelor preliminare către Compartimentul SCBT din cadrul DSP Bacău, pentru instituirea măsurilor în regim de urgenţă, a măsurilor corespunzătoare din punct de vedere epidemiologic, care au ca scop limitarea transmiterii ulterioare a bolii către persoanele cu care intră în contact, având în vedere faptul că este vorba de circulaţia unui virus cu caracter de patogenitate necunoscut. Menţionăm că instituţia noastră a aflat de această situaţie după ora 14.00, din alte surse decât de la unitatea sanitară, dispunând imediat măsurile necesare”, se arată în comunicatul transmis de DSP Bacău.

Potrivit documentului citat, în jurul orei 16.30, o echipă din cadrul Inspecțiie Sanitare de Stat din cadrul DSP Bacău a mers la UPU Bacău pentru verificarea cazului și pentru a vedea ce măsuri s-au luat pentru protejarea celorlalţi pacienţi şi a personalului medico-sanitar.

Preşedintele CSM, prima reacţie la eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor: 'Situație de o gravitate fără precedent'

Aici, inspectorii au dat mai multe amenzi, între care medicului care a preluat pacientul și asistentei șefe din UPU.

Astfel, asistenta a fost amendată cu 2.000 de lei pentru că nu s-au luat măsuri de asigurare a echipamentului de protecție specific în cazul pacientului cu suspiciune de coronavirus și pentru că nu s-au respectat protocoalele de lucru de către personalul auxiliar.

De asemenea, îngrijitoarea de tură a fost amendată cu 2.000 de lei pentru că nu s-au făcut curățenie și nu s-au dezinfectat toate spațiile în care a primit asistență medicală pacientul suspectat de infecție cu coronavirus după părăsirea acestor spații și pentru că nu s-a realizat înregistrarea în graficul de curățenie-dezinfecție a operațiunilor de curățare și dezinfecție efectuate în camera de izolare.

În cazul medicului, amenda a fost de 20.000 de lei pentru „neraportarea suspiciunii cu coronavirus din data de 27.01.2020 îndată după depistare la Direcția de Sănătate Publică a Județului Bacău, anunțarea instituției făcându-se la circa două ore de la izolarea cazului, nerespectându-se procedura specifică”.

Reprezentanții DSP Bacău spun că dacă sancţiunile sunt considerate abuzive, medicul și ceilalți angajați sancționați pot contesta în instanţă.

Șapte medici de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Bacău și-au scris demisiile miercuri dimineață, după ce colegul lor a fost amendat de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bacău cu 20.000 de lei pentru că informația a ajuns mai întâi la presă și apoi la autorități.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.