Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dublu standard: Când este vorba despre proiectele altora, Guvernul Orban îşi aminteşte de Comisia de la Veneţia/ DOCUMENT

dorusupeala.ro
sectie de votare vot alegeri latrina

Guvernul a adoptat, marți seara, o ordonanță de urgență pentru organizarea alegerilor parlamentare înainte de termen, care prevede, printre altele, posibilitatea votării la orice secție, indiferent de domiciliu, dar și dublarea numărului de parlamentari în Diaspora. Decizia Guvernului Orban vine în contradicţie cu propriile puncte de vedere, în care era invocat Codul bunelor practici în materie electorală al Comisiei de la Veneţia.

Într-un punct de vedere asupra unei propuneri legislative a deputatului PSD Ioan Dîrzu, premierul Orban argumentează că legislaţia electorală nu poate fi modificată cu mai puţin de un an înainte de alegeri, pentru că o asemenea decizie intră în contradicţie cu recomandările Comisiei de la Veneţia.

"Totodată, având în vedere că reglementarea vizează modificarea legislaţiei privind alegerile parlamentare, respectiv Legea nr. 208/2015, învederăm cele statuate de Comisia de la Veneţia în Codul bunelor practici în materie electorală cu privire la modificarea intempestivă şi cu mai puţin de 1 an înainte de alegeri: ar fi necesar a se evita, nu atât modificarea sistemelor de scrutin - ele pot fi întotdeauna îmbunătăţite - ci modificarea lor frecventă sau cu puţin timp (cel puţin un an) înainte de alegeri (par. 65).

De asemenea, se precizează în acelaşi Cod că elementele fundamentale ale dreptului electoral, în special sistemul electoral propriu-zis, componenţa comisiilor electorale şi constituirea circumscripţiilor electorale, nu trebuie amendate decât cel puţin cu un an înainte de alegeri. Or, modificarea propusă prin prezenta propunere legislativă vizează schimbarea modalităţii de repartizare şi atribuire a mandatelor la nivelul circumscripţiilor electorale, componentă a sistemului electoral", se arată în punctul de vedere emis de Guvern.

În exact acelaşi domeniu, cu doar câteva luni înainte de alegeri, Guvernul Orban a ales marţi să legifereze prin ordonanţă de urgenţă. Actul normativ poate fi citit integral AICI!

content-image

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.