Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO După 14 ani de tăcere, o mare vedetă de la Hollywod recunoaște că are SIDA

hiv sida

Actorul american Billy Porter, cunoscut pentru rolul principal interpretat în serialul de televiziune ''Pose'', a dezvăluit miercuri că a contractat HIV de 14 ani, adăugând că are o stare bună de sănătate şi că nu îi este ruşine de acest diagnostic îndelung stigmatizat, informează Thomson Reuters Foundation.

Billy Porter, care a câştigat un trofeu Primetime Emmy şi a fost nominalizat de două ori la Globurile de Aur pentru interpretarea personajului Pray Tell, un maestru de ceremonii seropozitiv în serialul de succes ''Pose'', despre cultura LGBT+ şi evenimentele travesti din New York , a spus că a contractat HIV în 2007 şi că s-a simţit eliberat după ce i-a mărturisit acest lucru mamei sale, scrie agerpres.ro.

''Sunt mai sănătos decât am fost vreodată. Aşa că e timpul să lăsăm totul deoparte şi să spunem o poveste diferită. Nu mai există stigmat - să terminăm cu treaba asta'', a declarat actorul american, în vârstă de 51 de ani, pentru The Hollywood Reporter.

''Sunt mult mai mult decât un simplu caz de diagnostic. Şi dacă nu vreţi să lucraţi cu mine din cauza condiţiei mele, nu sunteţi demni de mine'', a mai spus starul american.

„Fac parte din generaţia care ar fi trebuit să ştie mai bine şi s-a întâmplat oricum”, a mai spus. „Ruşinea de atunci a fost combinată cu cea deja din viaţa mea şi m-a redus la tăcere. Seropozitiv - unde am crescut eu, într-o familie penticostală - este pedeapsa lui Dumnezeu”.

El a precizat că le-a spus „tuturor celor care trebuie să ştie”, explicând: „Am încercat să am o viaţă şi o carieră şi nu eram sigur că pot dacă ştiau despre asta persoanele nepotrivite. Ar fi fost doar un alt mod pentru ca oamenii să mă discrimineze într-o profesie deja discriminatoare. Aşa că m-am gândit la asta cât de puţin am putut. Am încercat să o blochez”.

Porter a mai spus că dezvăluie acum pentru că „este timpul să creştem şi să megem mai departe pentru că ruşinea este distructivă şi, dacă nu o gestionăm, poate distruge totul în calea ei”.

Actorul a adăugat că nici mamei lui nu i-a spus până de curând: „Îmi era ruşine. Eram statistica pe care o pevedea toată lumea. Aşa că am făcut un pact cu mine să o las să moară înainte de a-i spune. Asta aşteptam, ca să fiu sincer. Când am mutat-o în Actors Fund Nursing Home, m-am gândit că nu o să stea mult acolo, apoi o să îmi scriu cartea şi voi mărturisi şi ea nu va trebui să trăiască cu ruşinea de a avea un copil seropozitiv. Asta era acum cinci ani. Nu pleacă nicăieri”.

Virusul imunodeficienţei umane (HIV) a provocat panică în anii '80, când nu exista un tratament, însă, în prezent, infecţia cu HIV poate acum fi tratată.

Două treimi din cele aproximativ 38 de milioane de persoane care trăiau cu HIV în 2019 urmau un tratament cu antiretrovirale, care împiedică transmiterea virusului şi previne declanşarea SIDA, potrivit unei statistici a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).

Ratele de infectare au scăzut semnificativ în rândul bărbaţilor gay şi bisexuali în unele ţări după lansarea pe piaţă a pilulelor pentru profilaxie pre-expunere administrate zilnic (PrEP), care au o eficienţă de cel puţin 99% în prevenirea contractării HIV.

Potrivit activiştilor, dezvăluirile celebrităţilor pot contribui la înlăturarea stigmatului cu care se confruntă persoanele infectate cu HIV.

Fostul jucător de rugby galez Gareth Thomas, precum şi Jonathan van Ness, vedeta emisiunii pe teme de frumuseţe ''Queer Eye'', difuzată de Netflix, au dezvăluit în 2019 că trăiesc cu HIV.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.