Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După ce a pierdut dreptul asupra Mării Chinei de Sud, Beijingul mută PERICULOS

marea chinei de sud

China are dreptul de a crea o zonă de identificare aeriană în Marea Chinei de Sud, dar aceasta va depinde de nivelul ameninţărilor cu care se confruntă, a declarat miercuri adjunctul ministrului de externe chinez Liu Zhenmin, într-o conferinţă de presă, la o zi după ce Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga (CPA) a dat câştig de cauză Filipinelor împotriva Beijingului într-o dispută legată de anumite zone din Marea Chinei de Sud, potrivit Reuters.

"China are un astfel de drept. Zona de identificare aeriană nu este o invenţie a Chinei", a afirmat diplomatul chinez. "O astfel de zonă a fost stabilită deja în Marea Chinei de Est, dacă se va proceda la fel şi în Marea Chinei de Sud depinde de amploarea ameninţărilor care vor apărea", a afirmat Liu.

Citește și: Ele sunt femeile cu cei mai mari și mai mici sâni: Locul ocupat de românce

În noiembrie 2013, Beijingul a creat o zonă de identificare aeriană în Marea Chinei de Est, inclusiv în spaţiul aerian de asupra insulelor în litigiu Diaoyu (Senkaku), provocând proteste la Tokyo, Seul şi Washington.

Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga (CPA) a dat câştig de cauză marţi Filipinelor împotriva Chinei, afirmând că revendicările Beijingului în Marea Chinei de Sud - o zonă strategică - nu au ''fundamente juridice''.

Citește și: UDMR dă semnalul : Cioloş, bun de premier si dupa alegeri

Beijingul a criticat vehement, miercuri, această decizie şi a făcut apel la Filipine să "revină la masa negocierilor", potrivit AFP. "Hotărârea este o hârtie bună de aruncat la coş", a spus Liu Zhenmin, adăugând că decizia este "ineficientă, nedreaptă şi utilizată pentru a nega dreptul şi interesele Chinei".

Alte ţări "nu ar trebui să facă din Marea Chinei de Sud un loc apropiat de război", a mai adăugat oficialul chinez, întrebat despre o eventuală consolidare a prezenţei militare a Beijingului în regiune, adaugă AFP citată de agerpres.ro.

Citește și: Culise despre cartea lui Becali si anchetarea Mitropolitului Ardealului

China consideră că deţine suveranitatea asupra cvasitotalităţii Mării Chinei de Sud, o zonă bogată în hidrocarburi, aflată la întretăierea unor rute maritime vitale pentru comerţul mondial, însă revendicările sale se suprapun cu pretenţii exprimate de Filipine, Vietnam, Malaezia şi Brunei.

Citește și: Primaria Sector 1 taie copacii periculosi de pe Kiseleff

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.