Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După DEZASTRUL de pe piața valutară, care i-a lovit puternic pe români, Eugen Teodorovici pune tunurile pe BNR: 'Să-și respecte toate obligațiile legale'

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Eugen Teodorovici

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a făcut, vineri, precizări referitor la evoluția cursului de schimb din ultima perioadă, iar opinia este aproapiată și, pe alocuri, similară, cu aceea prezentantă de PSD, pe Facebook, în ultimele două zile.

Cursul de schimb leu/euro a încheiat vineri a treia săptămână cu un nou maxim istoric, de 4,7648 lei, ca urmare a unei creșteri de 0,17% față de miercuri, joi fiind zi nelucrătoare, arată datele afișate de Banca Națională a României (BNR), fiind a opta zi de creștere consecutivă. Astfel, de la începutul acestui an până în prezent, leul s-a depreciat cu 2,16% în fața euro.

Citește și: Florin Călinescu vine cu un sfat pentru Viorica Dăncilă. Ce a avut de spus acesta

„Contrar informațiilor vehiculate în spațiul public, Banca Națională a României este instituția care trebuie să stabilească și să supravegheze respectarea regimului valutar și să elaboreze politica cursului de schimb, conform art. 2 alin (2) din Legea 312/2004 privind Statutul BNR, nu Guvernul României. Mai mult decât atât, potrivit art. 9 din același act normativ, pentru aplicarea politicii de curs de schimb BNR stabilește cursurile de schimb pentru operațiunile proprii pe piața valutară și elaborează balanța de plăti şi alte lucrări privind poziția investițională internațională a României”, au precizat reprezentanții Finanțelor.

În plus, MFP menționează, în precizarea făcută vineri, că Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, declara în 2011: „(...) protejăm moneda națională, este produsul nostru, așa cum o bancă comercială îşi apără un produs, noi ne apărăm produsul, această instituție emite leul şi până la adoptarea monedei euro, produsul nostru este de apărat. Nu cred că facem un act de barbarism dacă ne apărăm produsul”.

Citește și: Alina Gorghiu: ‘Sunt convinsă că se va reacţiona de la nivel de Preşedinţie’

„De aceea, pentru stabilitatea macroeconomică a României este vital ca BNR să-și respecte toate obligațiile legale. Guvernul își dorește o cooperare loială cu Banca Națională a României, pentru armonizarea politicilor fiscale cu cele monetare, în beneficiul cetățenilor și al mediului de afaceri”, au mai afirmat, vineri, reprezentanții Finanțelor.

Într-o postare pe Facebook, de vineri, reprezentanții PSD au menționat aceeași declarație a Guvernatorului BNR.

Citește și: RCS&RDS face anunțul! Ce modificări a făcut operatorul de cablu și internet

„În 2016, Guvernatorul BNR Mugur Isărescu spunea că ”BNR apără moneda națională, asigură stabilitatea prețurilor (...) și pe cei peste 3-4 milioane de români care au credite la bănci”. Astăzi, BNR dispune de rezerve de peste 36,8 miliarde (n.red. - euro), adică mai mult decât dublu banilor cash care se mișcă în România. Are deci suficiente resurse să apere moneda națională. Alături de milioanele de români care au de platit rate la bănci, solicităm BNR să își facă datoria!”, au scris, vineri dimineață, reprezentanții PSD, pe Facebook.

O poziție asemănătoare a fost prezentată de PSD joi seara, într-o altă postare pe Facebook.

Citește și: BNR a făcut anunțul! Este pusă la îndoială încrederea în România

„Cursul valutar nu poate și nici nu trebuie să fie stabilit prin hotărâre de Guvern. Nu ar mai fi o piață liberă. Singura instituție abilitată să administreze ”controlat” cursul Leu-Euro este Banca Națională care dispune în prezent de rezerve de 36,8 miliarde euro ce îi permit să țină sub control variațiile de curs”, au precizat reprezentanții PSD, joi seara, pe pagina de Facebook a partidului.

Într-un video atașat acestei din urmă postări, este prezentat articolul 2 din Legea 312/2004 privind Statutul BNR care prevede că printre atribuțiile BNR se numără și „cea de elaborare și aplicare a politicii monetare și a politicii de curs de schimb”.

Citește și: Surpiză! Cine va prezenta iUmor alături de Șerban Copoț

„Regimul actual al cursului de schimb al leului este cel de flotare controlată, acesta fiind în concordanță cu utilizarea țintelor de inflație ca ancoră nominală a politicii monetare și permițând un răspuns flexibil al acestei politici la șocurile neprevăzute ce pot afecta economia”, este menționat pe site-ul Băncii centrale, la secțiunea Regimul cursului de schimb al leului.

Rezervele internaţionale ale României, valute plus aur, la 31 decembrie 2018, au fost de 36,8 miliarde de euro, o creștere cu 670 de milioane euro (1,85%) faţă de finele lunii precedente, conform datelor BNR. La 31 decembrie 2018, rezervele valutare la BNR se situau la nivelul de 33,065 miliarde de euro, cu 534 de milioane de euro peste cele de la 30 noiembrie 2018, iar rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, fiind estimată la 3,735 miliarde de euro.

Citește și: Probleme pentru RDS! Acționarul Digi este acuzat de nereguli grave .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.