Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După distrugerea avionului rusesc, sabotorii belaruși plănuiesc ceva mai grandios: sunt pregătiți să acționeze atunci când va fi momentul potrivit

Luis G. Rendon/The Daily Beast/Reuters
putin lukasenko avion

Sabotorii belaruși au atacat cu succes în ultimele ore un avion militar rusesc de supraveghere A-50 pe un aerodrom din apropierea Minskului, au confirmat surse din opoziția belarusă pentru The Daily Beast.

"Este o mare victorie. Acel avion era foarte scump, foarte rar și poate cel mai important avion din flota rusă", a declarat Franak Viacorka, principalul consilier politic al liderului opoziției belaruse Sviatlana Tsikhanouskaya. "Este o victorie a partizanilor belaruși, pentru rezistența clandestină belarusă, și este cel mai reușit act de sabotaj poate din istoria Belarusului."

Opoziția are informații care sugerează că aeronava, care este una dintre puținele din dotarea Rusiei, nu mai funcționează, citând o operațiune rusă recentă în care A-50 a fost neobișnuit de absentă.

"Avem semnale că acest avion nu mai poate fi reparat și nu va mai zbura", a declarat Viacorka. "Noaptea trecută, când s-a făcut un alt atac al dronelor iraniene lansate de ruși, acest... avion de spionaj nu era în aer, deci înseamnă că nu era utilizabil."

Valery Kavaleuski, un reprezentant al opoziției din Belarus pentru afaceri externe, a confirmat pentru The Daily Beast că atacul a fost efectuat de drone.

Alexandr Azarov, liderul grupului antiguvernamental BYPOL, care colaborează cu biroul lui Tsikhanouskaya, a declarat pe Telegram că în spatele atacului se află belaruși, menționând că radarul, părțile frontalle și centrale ale avionului au fost avariate.

Încă de când trupele rusești au intrat pentru prima dată în Belarus pentru a folosi teritoriul său ca punct de pregătire pentru a lansa războiul președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina, sabotorii belaruși au lucrat pentru a perturba războiul. Anul trecut, aceștia au atacat liniile de cale ferată pentru a întrerupe deplasarea și eforturile de aprovizionare rusești prin țară.

Atacul asupra avionului rusesc coincide cu un avertisment al liderului belarus Alexander Lukașenko, care a declarat că este dispus să îl lase pe Putin să continue să folosească teritoriul belarus ca rampă de lansare a războiului din Ucraina, care tocmai a intrat în al doilea an. Și, deși Lukașenko s-a împotrivit, uneori, lui Putin și a încercat să își mențină independența față de acesta, observatorii lui Lukașenko au început să avertizeze în ultimele zile că Putin probabil îl sufocă, observând că orice capacitate pe care o avea anterior de a lua decizii în mod independent pare să fi dispărut.

Mesaj pentru Rusia și Belarus

Dar această înlăturare este menită să trimită un mesaj dur Rusiei și Belarusului că se află într-o poziție extrem de slabă, chiar și la un an după ce au încercat și nu au reușit să captureze Kievul, a declarat Viacorka. Speranța este că astfel de operațiuni ar putea forța Rusia și Belarus să se întrebe dacă merită să folosească Belarusul ca punct de desfășurare a războiului.

"Acesta este, de asemenea, un mesaj pentru ruși că nu mai sunt în siguranță în Belarus. Ei nu pot folosi pur și simplu teritoriul belarus fără consecințe", spune Viacorka.

Faptul că autoritățile ruse au refuzat să comenteze incidentul și că autoritățile belaruse nici măcar nu au recunoscut atacul arată că probabil le este rușine de incident.

"Vedem că Lukașenko este în panică", a spus Viacorka. "Le este rușine, pentru că arată cât de fragil, cât de gol este întregul sistem de apărare. Există multe alte planuri".

Tsikhanouskaya a aplaudat atacul într-o declarație."Sunt mândră de toți bielorușii care continuă să reziste ocupației hibride rusești din Belarus & luptă pentru libertatea Ucrainei", a spus ea. "Acțiunile voastre curajoase arată lumii că Belarusul se opune agresiunii imperiale".

Rusia îi caută deja pe cei implicați în atac, a declarat BYPOL într-o postare pe rețelele de socializare, avertizându-i pe belaruși să fie atenți la rețelele de socializare și la activitatea digitală pentru a evita să fie depistați. Totuși, cei implicați se află într-un "loc sigur" în acest moment, a declarat Viacorka.

Atacul ar trebui, de asemenea, să servească drept avertisment că acest tip de atac nu va fi ultimul, a declarat opoziția din Belarus. "Rusia și Belarus se pot aștepta la acte similare de perturbare și sabotaj în viitor"

Planul de Victorie

Actul de sabotaj este doar o parte a așa-numitului "Plan de Victorie" sau "Pieramoha" al opoziției, care are ca scop desfășurarea rezistenței civile în toată Belarus împotriva regimului lui Lukașenko.

Opoziția din exil i-a îndemnat de mult timp pe sabotori să fie pregătiți să acționeze atunci când va fi momentul potrivit. "Rămânem în continuare la ideea de rezistență nonviolentă. Iar distrugerea echipamentelor rusești nu este violentă. Partizanii noștri nu fac rău oamenilor. Ei distrug echipamente rusești. Ei opresc trenurile rusești, sparg... instituții rusești pentru a întârzia și întrerupe mașina de război. Rezistența subterană, prin astfel de sabotaje, este singura și cea mai eficientă cale în acest moment", a declarat Viacorka.

Lukașenko și Putin nu ar trebui să se aștepte doar la atacuri împotriva entităților lor militare, ci și la spionaj și tulburări care vor veni din interior, a declarat luni opoziția. Aceasta lucrează la recrutarea de spioni din interiorul armatei belaruse pentru a ajuta la efectuarea de sabotaje împotriva grupărilor militare comune ale forțelor armate ruse și belaruse, care s-au antrenat împreună pentru pregătirea de luptă în Belarus în ultimele luni.

Opoziția lucrează "pentru a ne găsi aliați în cadrul armatei belaruse care să saboteze din interior, care să dea dovadă de nesupunere față de ordinele Kremlinului și față de administrația lui Lukașenko. "Putem să le perturbăm prezența și să le creăm cu siguranță mult disconfort", spune Viacorka, menționând că unele eforturi de recrutare de spioni sunt deja în curs de desfășurare. "Ei sunt deja pe treabă".

Atacul este, de asemenea, menit să tragă un semnal de alarmă roșu: pentru belaruși, utilizarea de către Rusia a teritoriului belarus semnalează faptul că Lukașenko a devenit o marionetă și că aceasta se transformă într-o ocupație rusă.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.