Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După dizolvarea grupului parlamentar de la Senat, UNPR reacționează

UNPR

Senatorul Haralambie Vochiţoiu a anunţat marţi că decizia de desfiinţare a grupului UNPR de la Senat a fost contestată, considerându-se că temeiul legal în care s-a realizat este inexistent. 

"În şedinţa plenului de ieri s-a propus desfiinţarea grupului UNPR din Senat. Colegul care a propus această chestiune sunt convins că nu a ştiut temeiul în care a fost înfiinţat acest grup. Grupul UNPR s-a înfiinţat după fuziunea UNPR, după absorbirea PP-DD şi nu a fost creat pe structura PP-DD, ci în baza faptului că erau 14 membri UNPR. În urma demisiilor înregistrate ieri din grupul UNPR au rămas 10 membri, din care 9 au fost de la origini UNPR. Unul a fost din PNL. În concluzie, dat fiind faptul că temeiul juridic a fost incorect şi cei care au votat nu au ştiut lucrul acesta, astăzi noi, grupul UNPR care continuă să existe, fiind compus din 10 persoane, am depus o contestaţie în temeiul art. 18 lit g la Biroul permanent şi la preşedintele Senatului'', a spus Vochiţoiu, potrivit agerpres.ro.

Zeci de PERCHEZIŢII în şapte judeţe: Ce anume caută poliţiştii


El a explicat că grupul UNPR există în continuare. "Vreau să luăm act că există acest grup, există în continuare, nu s-a emis nicio hotărâre a Senatului pentru că nu există un temei legal, deci să luaţi act de existenţa în continuare a grupului. Eventual Comisia de Regulament, juridică, de constituţionalitate, departamentul juridic al Senatului pot avea un punct de vedere. Votul de ieri s-a dat pe un temei juridic inexistent. Vă rog să luaţi act", a adăugat Vochiţoiu. 

Preşedintele de şedinţă, Ioan Chelaru, a precizat că preşedintele Senatului va trimite contestaţia Biroului permanent, care o va analiza în prima sa întâlnire. 

Potrivit Regulamentului Senatului, art. 18 lit. g prevede că liderul unui grup parlamentar are ca atribuţie contestarea rezultatului votului exprimat în plen.

Procurorul general, ANUNȚ de ULTIMĂ ORĂ privind ancheta în cazul dezinfectanților Hexi Pharma


Art. 16 al aceluiaşi Regulament prevede că senatorii se constituie în grupuri parlamentare care sunt structuri interne ale Senatului. Un senator poate face parte dintr-un singur grup parlamentar. Un grup parlamentar poate fi constituit şi poate funcţiona numai dacă cuprinde cel puţin 7 senatori, care au fost aleşi pe listele aceluiaşi partid, ale aceleiaşi organizaţii a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţe politice sau alianţe electorale. 

Plenul Senatului a aprobat luni, prin vot, desfiinţarea grupului UNPR din Camera superioară, ca urmare a rămânerii unui număr mai mic de şapte parlamentari în acest grup.

Cum aruncă Guvernul banii pe fereastră: În locul CNADNR se înființează două companii

Luni şi-au anunţat în plen demisia din grupul UNPR senatorii: Ion-Simeon Purec, Şerban Mihăilescu, Ioan Iovescu, Dumitru Marcel Bujor, Lucian Iliescu şi Marin Burlea. 

Temeiul invocat pentru desfiinţarea grupului UNPR a fost articolul 16, alin. 2 din Regulamentul Senatului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.