Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După greci și finlandezii par a părăsi frontul anti-Rusia

Finlanda

O posibilă schimbare în linia politicii externe finlandeze a apărut în urma unor comentarii ale unor politicieni influenţi din Partidul de Centru care par să acorde o mai mare importanţă dezvoltării relaţiei cu Rusia, notează agenţia Xinhua. 

Liderul partidului Juha Sipila, care probabil va deveni prim-ministru după alegerile din 19 aprilie, a declarat în weekend că partidul său urmează linia preşedintelui de după război Juho Kusti Paasikivi, dar în acelaşi timp Finlanda ar rămâne în fruntea UE.

Grecia sparge consensul şi negociază direct cu Moscova. Avertizările UE

La începutul săptămânii trecute, fostul ministru centrist care a deţinut mult timp portofoliul Externelor şi fost lider al partidului Paavo Väyrynen a cerut ca Finlanda să acţioneze în aşa fel încât Rusia să nu perceapă nicio ameninţare din direcţia Finlandei. 

Criticând actualele sancţiuni ale UE împotriva Rusiei, Väyrynen l-a citat pe Paasikivi, preşedintele finlandez între 1946 şi 1956 şi fondator al politicii externe a Finlandei după Al Doilea Război Mondial, ca referinţă. 

Într-un comunicat obţinut de agenţia naţională de presă STT-Lehtikuva, Sipila a declarat că deşi mediul politicii de securitate a Finlandei este diferit de momentul de după război, linia de politică externă a partidului său "are elemente ale erei Paasikivi". 

Sipila a mai spus că el acceptă importanţa relaţiilor bilaterale cu Rusia, subliniate de Paasikivi. 

Sipila a notat că deşi "Finlanda este parte a Occidentului" şi acţionează ca parte a UE, ea "menţine în acelaşi timp relaţii bilaterale bune (cu Rusia)". 

Şi faptul că a rămas militar nealiniată face parte din linia lui Paasikivi. "Când împreună cu Suedia formăm un nord nealiniat, noi nu vom reprezenta un pericol nici pentru Est şi nici pentru Vest", a spus Sipila. 

"Aceasta va fi o piatră de temelie a politicii de securitate finlandeze în viitor", a adăugat el. 

Anterior, Väyrynen i-a atacat pe primul ministru în exerciţiu Alexander Stubb şi ministrul apărării Carl Haglund pentru atitudinile lor pro-Occident. 

Haglund a răspuns în ziarul de limbă suedeză Hufvudstadsbladet că Väyrynen "trăieşte în trecut" şi nu înţelege că o neîncredere profundă predomină între Rusia şi Europa, aminteşte Xinhua. 

Comentariile liderului Partidului de Centru Sipila intervin după dezacorduri publice între experţi centrişti şi o aparentă ruptură asupra politicii externe viitoare. 

Un alt candidat centrist, fostul diplomat finlandez Alpo Rusi, a criticat puternic sugestia lui Väyrynen că Crimeea ar trebui să devină o zonă autonomă în cadrul Rusiei. Väyrynen a dat ca exemplu de urmat relaţia dintre Puerto Rico şi Statele Unite. 

Cu alegerile parlamentare finlandeze la două săptămâni distanţă, Partidul de Centru conduce în toate sondajele majore cu un sprijin de aproximativ 25%. Partidul Coaliţia Naţională (conservatori), Partidul Social Democrat şi partidul Adevăraţii Finlandezi (populist n.r.) ar obţine fiecare în jur de 15-16%, toate concurând pentru locul doi. 

Linia fostului preşedinte finlandez Paasikivi presupunea că atât timp cât Finlanda nu era o ameninţare pentru fosta URSS, ea putea să rămână o democraţie occidentală, aminteşte Xinhua. 

Paasikivi considera că interesul Moscovei faţă de Finlanda era strategic şi că fără nicio ameninţare din partea Finlandei, fosta URSS putea accepta un stil occidental în Finlanda ca spectator. 

Săptămâna trecută, reputatul analist american Zbigniew Brzezinski a declarat într-un interviu că Ucraina ar trebui să aleagă să fie nealiniată "în modul în care este Finlanda". Brzezinski a fost consilier prezidenţial în timpul administraţiei Carter în anii 1970.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.