Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După modelul Crimeea, Doneţk şi Lugansk cer unirea cu Rusia

donetk

Republicile separatiste proruse din estul Ucrainei, Doneţk şi Lugansk, au în vedere, ca opţiune ideală, să intre în componenţa Rusiei, dar autorităţile din cele două regiuni respectă condiţiile cuprinse în acordurile de la Minsk, în cadrul cărora se discută în prezent statutul acestor teritorii.

Acest punct de vedere este cuprins într-o declaraţie a reprezentanţilor celor două regiuni separatiste în Grupul de contact pentru rezolvarea conflictului ucrainean, Denis Puşilin şi Vladislav Deinego, după cum scrie gazeta.ru.

''Republicile noastre ar dori în mod ideal să intre în componenţa Federaţiei Ruse'', se arată în declaraţie.

Cei doi lideri ai separatiştilor adaugă totodată că statutul regiunilor Doneţk şi Lugansk trebuie stabilit pe baza acordurilor semnate în februarie la Minsk. ''Ţinem să subliniem că aceste acorduri sunt susţinute de aliatul nostru Rusia. Conform acestor acorduri, statutul pentru Donbas trebuie definit prin amendarea Constituţiei'', afirmă ei.

Gazeta.ru notează că Doneţk şi Lugansk au respins proiectul de amendare a Constituţiei ucrainene, pe motiv că în text Crimeea apare în componenţa Ucrainei. ''Republica Populară Doneţk şi Republica Populară Lugansk consideră, fără îndoială, Crimeea parte a Federaţiei Ruse. Ori, în Constituţia Ucrainei sunt articole despre Crimeea'', se spune în declaraţia amintită.

În luna martie, parlamentul ucrainean (Rada Supremă) a adoptat un proiect de lege privind statutul special al Donbas, legislativul de la Kiev declarând în acelaşi timp cele două regiuni ca fiind ''teritorii aflate temporar sub ocupaţie''. Conform legii, un statut special şi o autonomie limitată vor fi acordate numai după alegeri locale în cele două regiuni care să se desfăşoare conform legilor ucrainene şi să fie monitorizate de observatori internaţionali.

În ceea ce priveşte Crimeea, Kievul a afirmat în repetate rânduri că nu va renunţa niciodată la această regiune anexată în martie 2014 la teritoriul Rusiei, preşedintele Petro Poroşenko anunţând recent că autorităţile ucrainene au pregătit o strategie pentru restabilirea controlului în peninsula de la Marea Neagră, scrie agerpres.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.