Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După Theresa May, un al lider străin se întâlnește cu Donald Trump

Shinzo Abe

Preşedintele american Donald Trump îl primeşte vineri la Washington pe premierul japonez Shinzo Abe, după care vor pleca împreună pentru un week-end de golf în Florida cu dorinţa afişată de a-şi consolida legăturile personale, transmite AFP, conform agerpres.ro

Al doilea lider străin, după premierul britanic Theresa May, care efectuează o vizită la Casa Albă de la venirea la putere a lui Donald Trump, Abe este în căutarea de garanţii în privinţa viitorului alianţei americano-japoneze, în special în faţa ascensiunii tot mai mari a Chinei.

Numire CONTROVERSATĂ - Un fost fotomodel, membru în Consiliul de Administratie al SALROM



Discuţia telefonică 'extrem de cordială' anunţată în noaptea de joi spre vineri între Donald Trump şi preşedintele chinez Xi Jinping ar urma să dea un sens suplimentar acestei întâlniri. 

Shinzo Abe, care a calificat drept 'călduroase' primele sale discuţii cu Donald Trump, în cadrul unei întrevederi la New York la câteva săptămâni după alegerea miliardarului, ştie că una din temele de interes pentru noul lider de la Casa Albă sunt investiţiile şi crearea de locuri de muncă pe teritoriul american. 

După o întâlnire în Biroul Oval, cei doi lideri vor participa la o conferinţă de presă comună. 

Mai mulţi lideri din ţări aliate ale SUA, printre care Australia, Mexicul şi Germania, şi-au exprimat reticenţa sau au fost critici în mod public la adresa noului preşedinte american.

Demiterea lui Iordache i-a pus cruce: Dragnea pierde din influenţa pe care o are asupra premierului

Premierul japonez, care a fost primul lider străin care s-a întâlnit cu Trump după alegerea acestuia datorită unor contacte întreţinute cu echipa sa cu mult timp înainte, a avut până acum o relaţie mult mai cordială. Şi speră să continue pe aceeaşi cale. 

"Vreau ca acest summit să arate că alianţa între Japonia şi SUA se va întări odată cu preşedintele Trump", a spus el înainte de a pleca spre Washington, unde a ajuns joi. 

Vizita din urmă cu o săptămână la Tokyo a noului secretar american al Apărării, James Mattis, a oferit, în acest sens, noi asigurări liderilor niponi. 

"Suntem 100% alături de dvs. şi alături de poporul japonez", a spus el, reafirmând că micul arhipelag Senkaku, numit Diaoyu în chineză şi situat în Marea Chinei de Est, este acoperit de alianţa militară dintre SUA şi Japonia. 

Circa 47.000 de soldaţi americani sunt staţionaţi în prezent în arhipelag. 

Premierul japonez poate fi de asemenea în mod legitim încurajat de schimbarea de ton a lui Donald Trump: afirmaţiile acestuia din campanie, în care a vorbit despre o posibilă punere sub semnul întrebării a angajamentului militar al SUA în regiune, sunt acum de domeniul trecutului. 

SUA suferă de un important deficit comercial cu Japonia, al doilea după cel cu China. Un dezechilibru considerat nefast de noul preşedinte american. 

Shinzo Abe vrea să îi dovedească lui Trump că se înşală, prezentându-i un plan de cooperare economică ce ar duce, conform unor informaţii apărute în presă, la crearea a 700.000 de potenţiale locuri de muncă în SUA şi la pieţe evaluate la 400 de miliarde de dolari în următorul deceniu. 

Acest program, ale cărui contururi sunt încă neclare, ar putea include finanţarea de linii feroviare de mare viteză în Texas (sud) şi California (vest), dezvoltarea comună a unor roboţi medicinali şi de asistenţă sau o colaborare privind cercetarea asupra destructurării de reactoare nucleare. 

Imediat după conferinţa lor de presă extrem de aşteptată, cei doi lideri se vor deplasa la reşedinţa luxoasă a miliardarului de la Palm Beach, în Florida (sud-est). 

O partidă de golf, prevăzută sâmbătă, ar urma să le permită celor doi lideri să petreacă mai multe ore discutând, în prezenţa unui interpret. 

"Ce este bine cu golful e ajungi să cunoşti mai bine pe cineva pe teren decât în timpul unui dejun. Ne vom simţi bine", a explicat în urmă cu câteva zile preşedintele american.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.