Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Durerile intense de spate, care se agravează noaptea, pot ascunde o boală gravă

Radu Pop
dureri de spate

Durerile puternice la nivelul coloanei vertebrale, care pot deveni de-a dreptul insuportabile în timpul nopții și nici nu cedează la medicația obișnuită, pot transforma viața oricui într-un coșmar. Dacă aceste dureri de coloană sunt însoțite și de contractură musculară, adică de o strângere sau o scurtare a mușchilor, care poate imobiliza pacientul la pat, prezentarea la un consult de specialitate nu trebuie amânată.

O cauză a durerilor intense de spate poate fi apariția unei tumori vertebrale, care, în timp, crește și intră în canalul medular, invadând măduva și nervii, iar simptomele se agravează. Durerea se va extinde astfel pe traiectul unui nerv, apar tulburările de sensibilitate, iar în formele grave se poate ajunge la pareza tuturor membrelor, alături de pierderea controlului sfincterelor, toate acestea reprezentând o urgență de neurochirurgie.

Tratamentul tumorilor vertebrale poate fi unul conservator, medicamentos, ori chirurgical și de recuperare, iar în cazul celor maligne este personalizat și poate include și radioterapie sau chimioterapie. Operația se poate face deschis, clasic, cu incizii largi și ablația tumorii, urmată de fixarea coloanei cu tije sau șuruburi în vertebrele situate deasupra și sub locul în care a fost tumora, ori modern, minim invaziv.

Tratamentul minim invaziv al tumorilor vertebrale primare sau al metastazelor vertebrale se poate face prin vertebroplastie și kifoplastie, tehnici care presupun injectarea unui ciment special în corpul vertebral afectat de tumoră. Injectarea se face fie direct, printr-un ac gros (trocar), cum se întâmplă în vertebroplastie, fie mai elaborat, prin kifoplastie, când se preformează niște cavități (cu balon ori stent), în care se va injecta ulterior cimentul. Astfel de intervenții pot dura până la două ore, în cazurile complexe, când se pot rezolva în același timp operator chiar și cinci metastaze vertebrale.

Alte proceduri minim invazive pentru tratamentul tumorilor vertebrale sunt endoscopia spinală și fixarea percutanată a coloanei vertebrale (cu șuruburi și tije metalice). Spre deosebire de intervențiile chirurgicale clasice, pentru care pacienții au nevoie de o săptămână de recuperare, cei operați minim invaziv pot sta în spital două, trei zile, după care se vor externa și vor continua cu tratamentul oncologic, întrucât operația este doar o parte a terapiei.

La Spitalul Clinic SANADOR, tumorile vertebrale pot fi tratate atât clasic, prin operație deschisă, cât și prin proceduri minim invazive, cu rezultate foarte bune pe termen lung, recuperare rapidă și riscuri reduse de complicații. După intervenție, în funcție de recomandarea medicului specialist, pacienții pot beneficia și de un program de fizioterapie și kinetoterapie intensiv, pe parcursul mai multor săptămâni sau luni.

De asemenea, Centrul Oncologic SANADOR asigură pacienților cu tumori vertebrale maligne un tratament personalizat complet, multimodal, care presupune completarea intervenției chirurgicale cu ședințe de radioterapie sau chimioterapie, conform protocolului terapeutic stabilit de Comisia Oncologică Multidisciplinară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.