Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eșec previzibil al tandemului Hollande-Merkel la Paris

Angela Merkel, Francois Hollande

Evenimentul Zilei:

Pentru cine spunea că lidershipul european e unul într- o profundă erodare, lipsă de cunoaștere, aplomb și voință, reuniunea de la Paris a formatului Normandia vine să confirme o asemenea opțiune. Cu excepția faptului că nu e vorba despre lidership european ci de asumarea de către Germania, însoțită de o Franță în tangaj economic dar dornică să-și panseze orgoliul de mare putere, a unei posturi de reprezentanți și lideri ai Europei, fără mandat, fără măcar să consulte partenerii. Fără prezența reprezentanților Comisiei Europene sau a Înaltului Reprezentant Mogherini. Într-o formulă ad hoc ce se vrea permanentizată și care ar trebui contestată vehement la nivel european.Am înregistrat la Paris, cu regret o spun, eșecul tandemului Hollande- Merkel. Și a fost un eșec previzibil deoarece obiectivul nu a fost niciodată unul de soluționare a conflictului din Estul Ucrainei și de sancționare a anexării Crimeii. Apropo, despre acest ultim aspect “minor”, de modificarea prin forță a frotierelor Europei și agresiune militară în Estul Ucrainei, nu se mai spune nici un cuvânt. În schimb se forțează încetarea focului și validarea câștigurilor Rusiei, prin marcarea acestor câștiguri în zona de ocupație prin intermediari, pe seama Ucrainei. Dar într-un mod și mai perfid, și mai costisitor pentru Kiev... Marele pericol al acestui format și al acestor concluzii, mai ales dacă ele se vor aplica, și nu vor avea și a doua parte, retragerea trupelor și armamentelor ruse și controlul frontierei de către statul ucrainean, dar și evitarea dreptului de veto al Rusiei pe politicile Ucrainei prin acești intermediari, este compromiterea definitivă a liderilor francez și german și transmiterea unor mesaje foarte proaste statelor situate între Germania și Rusia: strategia e “Russia first”, adică interesele economice, comerciale și politice ale statelor mari europene cu Rusia primează, nu contează statele mici ce vor fi divizate și reconfigurate după interesele ruse, iar Vladimir Putin poate face ce vrea, nu va plăti în nici un fel, ba va culege toate avantajele, pe seama acestor state de la frontiera Europei. O Ialta doi, cu parfum de pact Ribentropp Molotov, sub altă formă, în care puterile europene occidentale conced Rusiei orice.

Digi24:

Politologul Cristian Pîrvulescu a vorbit, în contextul audierii fostului ministru de Externe Titus Corlățean la DNA, despre votul românilor în străinătate și modul în care cel de-al doilea tur de scrutin al prezidențialelor face aproape imposibilă funcționarea votului prin corespondență. Câtă vreme DNA îl invită pe fostul ministru să dea lămuriri în calitate de martor, devine un subiect”, a spus Cristian Pîrvulescu, despre chestiunea votului românilor din străinătate. „Nu mai era un subiect după alegerea lui Klaus Iohannis ca președinte. Dar rămâne o restanță pentru că s-a promis că această problemă va fi rezolvată, există o suspiciune că a fost o încercare deliberată de a împiedica votanții din străinătate să-și exercite un drept constituțional”, a spus politologul.  În ceea ce privește evitarea unei situații asemănătoare la următoarele alegeri nu au fost făcute mari progrese, spune Cristian Pîrvulescu. El a amintit că liberalii au intrat în grevă în Parlament pentru că nu a fost finalizată legea votului prin corespondență, dar aceasta nu ar rezolva problema celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. „Este foarte greu, din punctul meu de vedere imposibil de rezolvat, problema celui de-al doilea tur, pentru că e nevoie de pregătirea unui vot prin corespondență. De ce se poate în Statele Unite și nu se poate în România? Pentru că în Statele Unite e un singur tur de scrutin, în România sunt două. Cum organizezi votul prin corespondență la al doilea tur având în vedere termenele scurte? Sunt dintre cei care cred că votul pe internet, o soluție modernă, ar fi mult mai bună, dar sunt foarte puțini politicieni români dispuși să accepte acest tip de vot”, a spus Cristian Pîrvulescu.

Ziarul Financiar:

Slăbiciunea clasei de mijloc, mo­torul de creştere al economiei americane, este o ţintă atractivă pentru politicienii populişţi, şi nu numai, care candidează la pr­e­şedinţia SUA. Dintre aceşti populişti, dacă miliardarul Donald Trump se distinge prin discursurile sale şocante şi uneori aberante, socialistul Bernie Sanders şo­chează prin finanţarea uriaşă pe care o strânge de la sute de mii de donatori mărunţi şi care rivalizează cu cea atrasă de Hillary Clinton. La şase ani de la sfârşitul marii recesiuni, clasa de mijloc a Americii încă mai aşteaptă ca economia să-şi revină. Venitul mediu al unei gospodării americane, ajustat la inflaţie, a stagnat din nou în 2014. Traiectoria indicatorului arată că acesta a revenit aproape de nivelul la care era în 1989, ceea ce înseamnă un sfert de secol pierdut pentru clasa de mijloc, scrie publicaţia americană de business Quartz.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.