Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Economia Germaniei stă pe un butoi de pulbere: Companiile au primit ordin urgent evite importurile din China

capital.com
economie germania

Germania a spus că este nevoie urgentă ca firmele să-şi reducă riscurile legate de expunerea la China, în timp ce ”nu urmăreşte o decuplare” a economiilor celor două ţări, transmite CNBC. ”Pentru Germania, China rămâne un partener, un concurent, un rival sistemic. Dar aspectul rivalităţii sistemice a devenit din ce în ce mai proeminent în ultimii ani”, a declarat ministrul de Externe al Germaniei, Annalena Baerbock, la Institutul Mercator pentru Studii Chineze din Berlin, potrivit unei traduceri a ziarului german DW.

Ministrul a prezentat strategia ţării cu privire la China şi a explicat cum intenţionează ţara să îşi protejeze interesele.

”Strategia economică a Chinei urmăreşte să o facă mai puţin dependentă de alte ţări, în timp ce lanţurile internaţionale de producţie să fie mai dependente de China”, a spus Ministerul de Externe într-un raport de 64 de pagini, publicat joi.

Săptămâna trecută, China a impus restricţii de export pentru două metale cheie pentru fabricarea semiconductorilor, în ceea ce a fost considerat un avertisment pentru Europa şi SUA într-un război tehnologic pentru cipurile de înaltă tehnologie.

”În ceea ce priveşte politica externă, China îşi urmăreşte propriile interese mult mai asertiv şi încearcă în diferite moduri să remodeleze ordinea internaţională existentă, bazată pe reguli. Acest lucru are un impact asupra securităţii europene şi globale. Nu trebuie să ne uităm prea atent pentru a vedea că China s-a schimbat. Oricine ascultă China ştie încrederea în sine cu care aceasta va influenţa decisiv dezvoltarea lumii noastre”, se arată în raport, a spus Baerbock în timpul discursului său.

Ministerul de Externe al Chinei nu a răspuns imediat solicitării de comentarii a CNBC. Ambasada Chinei în Germania a declarat într-un comunicat că ”China speră că Germania va vedea dezvoltarea Chinei în mod raţional, cuprinzător şi obiectiv. Multe dintre provocările şi problemele cu care se confruntă Germania în prezent nu sunt cauzate de China. China este partenerul Germaniei în a face faţă provocărilor, nu oponentul său. A vedea China şi a formula strategii faţă de China bazate pe ideologie nu va face decât să exacerbeze neînţelegerea şi judecata greşită şi să dăuneze cooperării şi încrederii reciproce dintre cele două părţi”, a spus ambasada.

Raportul Ministerului german de Externe a subliniat în continuare că concurenţa între naţiuni este benefică şi că ”Germania acceptă concurenţa cu China”.

content-image

Cu toate acestea, a spus că concurenţa trebuie să se bazeze ”pe reguli corecte”.

”Nu este intenţia noastră să împiedicăm progresul şi dezvoltarea economică a Chinei. În acelaşi timp, este nevoie urgentă de eliminare a riscurilor. Cu toate acestea, nu urmărim o decuplare a economiilor noastre”, se spune în raport. Germania doreşte să devină ”mai puţin dependentă în sectoare critice”, cum ar fi tehnologia medicală, produsele medicinale şi pământurile rare, se arată în raport.

Acesta a adăugat că ”China a exploatat dependenţele altor ţări în trecut”, menţionând semiconductori ca exemplu. Raportul mai spune că ”relaţiile economice şi comerciale rămân un element important al cooperării bilaterale cu China” şi că Germania doreşte să se asigure că această cooperare ”devine mai echitabilă, mai durabilă şi mai reciprocă”.

China este cel mai mare partener comercial al Germaniei. În 2022, importurile Germaniei din China au crescut cu 33,6% faţă de un an în urmă, la 191,1 miliarde de euro, potrivit datelor Oficiului Federal de Statistică al Germaniei.

Între timp, exporturile germane către China au crescut cu doar 3,1%, până la 106,8 miliarde de euro. În timp ce ”dependenţa Chinei de Europa scade constant, dependenţele Germaniei de China au căpătat o importanţă mai mare în ultimii ani”, se arată în raport. Luna trecută, premierul chinez Li Qiang s-a întâlnit cu preşedintele german Frank-Walter Steinmeier pentru a discuta despre relaţiile bilaterale dintre cele două economii.

Li a spus că China şi Germania ”se bucură de o bază solidă pentru cooperare şi de o dinamică puternică pentru dezvoltare”. El a mai spus că China ”are toată încrederea în perspectivele cooperării China-Germania”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.