Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Economiștii cred că Bulgaria și Croația nu vor adera la zona euro până în 2024

Facebook
masca europa

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a apreciat, vineri, că alăturarea Bulgariei şi Croaţiei la ERM-2 reprezintă un punct de cotitură în drumul spre adoptarea monedei euro şi, totodată, o evoluţie pozitivă pentru ratingurile suverane ale celor două ţări, atrăgând însă atenţia că în prezent aceste potenţiale beneficii sunt contrabalansate de riscurile generate de coronavirus, informează Fitch, informează Agerpres.

Citește și: Germania vrea să își extindă puterea militară din NATO: propune să deţină 10% din alianță

În urmă cu o săptămână, Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat că Bulgaria şi Croaţia au fost acceptate să se alăture ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb - n. r.). Bulgaria şi Croaţia vor trebui să petreacă cel puţin doi ani în ERM-2 înainte de a demara pregătirile practice pentru a se alătura zonei euro, un proces care durează un an în plus, deci cel mai devreme în 2023 cele două ţări vor deveni state membre ale zonei euro.

Cu toate acestea, Fitch apreciază că "este puţin probabil" ca Bulgaria şi Croaţia să adere la zona euro înainte de 2024.

Potrivit agenţiei de evaluare, riscul ca perturbările provocate de pandemia de coronavirus să amâne intrarea celor două ţări în ERM-2 nu s-au materializat, ceea ce demonstrează angajamentul Bulgariei şi Croaţiei faţă de dobândirea statutului de ţară membră a zonei euro. Cu toate acestea, "este neclar când vor îndeplini Bulgaria şi Croaţia criteriile de convergenţă la euro", precizează Fitch. Acest lucru se datorează, în parte, faptului că pandemia şi măsurile de carantină asociate au înrăutăţit perspectivele macroeconomice. Conform celor mai recente estimări ale Fitch, Croaţia va înregistra în acest an o contracţie a Produsului Intern Brut de 8,4%, iar Bulgaria o contracţie de 5,7%. Contracţia PIB şi măsurile fiscale vor face ca surplusurile bugetare din 2019 să se transforme în deficite în 2020, de 4% din PIB pentru Bulgaria şi de 7% din PIB pentru Croaţia.

În viziunea Fitch, trecerea la euro este un element pozitiv net pentru ratingul suveran al ţărilor din Europa Centrală şi de Est.

"Ne aşteptăm la o majorare de rating de suveran cu două trepte, în perioada cuprinsă între aderarea la ERM-2 şi adoptarea monedei euro", a subliniat Fitch.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.