Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Economistul Lucian Isar intervine în scandalul dintre Vâlcov și BNR: 'Robor poate fi manipulat în sus şi în jos relativ uşor'

www.ancheteonline.ro
Lucian Isar

Economistul Lucian Isar intervine în scandalul dintre Darius Vâlcov și BNR, spunând pentru Bursa că indicele Robor poate fi manipulat în sus şi în jos relativ uşor.

„Volumul depozitelor pe piaţa monetară interbancară raportate zilnic de BNR cu o întârziere de o zi, pe scadenţele de 3 şi respectiv 6 luni, relevante pentru creditele din România, este de sub 0,5 la mie din totalul volumului de tranzacţii interbancare pe piaţa monetară.

Suma de 5 milioane de lei pentru care este valabilă cotaţia timp de 15 minute, fără a mai ţine cont de «reciprocitatea» impusă de Guvernatorul Isărescu în urma numeroaselor ameninţări, este atât de mică în comparaţie cu volumul creditelor în lei încât oricare din cele 10 bănci participante poate cota «choice», adică fără diferenţa între preţul la care este dipus să atragă şi cel la care este dispus să plaseze cele 5 milioane de lei.

Motivul pentru care tranzacţiile pe care se bazează fixingul Robor sunt atât de reduse ca pondere este că marea majoritate a tranzacţiilor pe piaţa monetară se realizează prin instrumental numit FX Swap. Swapul valutar este un produs de piaţă monetară, nu cum greşit îl consideră Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, constând nici mai mult nici mai puţin decât dintr-un depozit într-o monedă cu un colateral în altă monedă. Istoric, după accidentul cu Banca Transilvania şi bazat pe neîncrederea în datele financiare ale diferitelor bănci supravegheate de BNR, liniile interbancare s-au micşorat. Alternativa a fost ca un plasament interbancar să se facă aproape în totalitate doar contra unei sume în altă monedă, la schimb. Nimic pe încrederea în datele financiare raportate şi supravegheate", a spus Isar.

Cristi Danileț l-a prins pe Tudorel Toader pe picior greșit: Dacă au fost și sunt bune, nu ar mai trebui modificate, nu?

Robor influenţează preţul creditelor în lei atât la persoanele fizice, precum şi la cele juridice, subliniază Lucian Isar. Acesta ne-a mai spus: "Dobânda implicită în preţurile swapurilor valutare este decuplată de Robor. Acelaşi fenomen s-a înregistrat în ambele perioade de maximă manipulare a Robor, (octombrie 2008 - mai 2009 şi decembrie 2018 - aprilie 2019 (aprilie 2019 pentru că manipularea Robor se va sfârşi după alegerea noului Consiliu de Administraţie BNR)".

Băncile nu au permanent de câştigat din manipularea Robor şi nici nu sunt cele care o fac fără să fie presate să o facă, mai consideră Isar, adăugând: "Dealerii băncilor comerciale fac parte din asociaţii profesionale, cu coduri de conduită care nu le permit manipularea indicilor de piaţă monetară sau valutară".

În opinia economistului, există asemănări şi diferenţe între manipularea Robor şi cea a Libor/Euribor: "Asemănarea este aceea că manipularea Robor din 2008-2009 a fost realizată sub ameninţările Guvernatorului Isărescu pentru a permite închiderea cu o pierdere nu prea mare a poziţiilor speculative de tranzacţii în marjă. Similar, Libor şi Euribor au fost mişcate în sus sau în jos după caz, pentru a intra în profit tranzacţii de derivative pe indicele de dobândă relevant. Diferenţa între manipularea Robor şi cea a Libor şi Euribor este aceea că dacă în străinătate manipularea a fost făcută de grupări de dealer de la bănci comerciale, în România manipularea este efectuată la ordin şi sub ameninţarea Guvernatorului BNR Isărescu.

Daniel Suciu, primele declarații după nominalizarea la Dezvoltare: 'Viaţa ne oferă lecţii, satisfacţii şi provocări, iar ele nu sunt niciodată întâmplătoare'

Soluţia propusă ca un compromis de Isărescu băncilor comerciale este să simuleze că fac tranzacţii la fixing. Această decuplare între tranzacţiile reale şi valorile publicate în pagina Robor îi permit lui Isărescu în acest moment să facă presiune pe politicieni. Reciprocitatea este o tranzacţie dublă, plasat şi atras, aceeaşi sumă şi la acelaşi nivel care ulterior sunt folosite ca justificare pentru nivelul Robor utilizat pentru a stabili preţul pentru întreaga piaţă.

Deşi Isărescu s-a jurat în faţa senatorilor României că nu există tranzacţii în piaţă peste dobânda Lombard aflată acum la 3,5%, acest nivel este depăşit frecvent cu precădere în O/N, iar swapruile au dobânzi implicite semnificativ mai mari.

Oricum ai privi lucrurile, Robor în acest moment nu reflectă nivelul de dobândă în piaţa interbancară şi, prin urmare, în forma actuală de manipulare de către BNR nu poate fi baza preţului creditelor.

Lipsa de injecţii de lichiditate în piaţă din partea BNR şi ameninţările BNR la adresa băncilor comerciale fac ca actualul nivel să nu aibă semnificaţie decât pentru negocierea dintre Isărescu şi politicieni.

După schimbarea CA al BNR, Robor va converge la rolul acestui indicator de expresie a tranzacţiilor nemanipulate dintre bănci şi va putea fi folosit în continuare pentru preţul creditelor".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.