Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ședință cu SCÂNTEI în Parlament! Mugur Isărescu, replică usturătoare lui Zamfir: 'A spune că aceste tranzacții sunt manipulări înseamnă să acuzi Trezoreria'

Inquam Photos / Octav Ganea
Mugur Isarescu

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), a spus, marți, că a acuza că se fac manipulări pe piața interbancară însemnă a acuza și Trezoreria statului că participă la aceste manipulări.

„A spune că aceste tranzacții sunt manipulări înseamnă să acuzi Trezoreria statului. (...) Ori acestea sunt absolut normale. (...) Intervine și Banca Națională? Da”, a afirmat Mugur Isărescu, marți, la audierea din Senat, conform Mediafax.

Guvernatorul BNR a remintit că, în ianuarie, senatorul ALDE Daniel Zamfir, președintele Comisiei economice a Senatului, a susținut că indicele ROBOR la 3 luni este mai mic decât cel afișat de BNR, dar s-a uitat la tranzacțiile pe termen scurt și atunci era exces de lichiditate, deoarece Ministerul Finanțelor făcea plăți.

Explicațiile lui Isărescu nu-l conving pe Daniel Zamfir: 'E greu să spuneți cu mâna pe inimă și să garantați că nu s-au întâmplat. Ce pârghii aveați în 2008'

„Când a ieșit Zamfir în public, 81% din operațiuni erau pe termen scurt (o zi, o săptămână etc. - n.red.)”, a remarcat Isărescu, marți.

Guvernatorul BNR a menționat că piața interbancară este una „esențială pentru aprovizionarea cu lichiditatea a economiei României, pentru plata salariilor și pentru echilibrele de pe piața valutară”.

Indicele ROBOR a apărut în 1995, dar a fost legat de creditele de consum și ipotecare în 2010, ca urmare a unei directive europene, iar ROBOR-ul a fost ales de către Guvern, fiind introdus pentru credite printr-o ordonanță.

„Garantez în fața dimneavostră nu există manipulare. (...) Sunt legate de stabilitatea fluxului și de dobândă”, a mai spus Isărescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.