Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EDP Renewables, al patrulea producător de energie regenerabilă din lume, a realizat un profit net de 66 de milioane de euro în primul trimestru al anului,

Inteligence - SRI
diplomat cu bani euro

EDP Renewables, al patrulea producător de energie regenerabilă din lume, a realizat un profit net de 66 de milioane de euro în primul trimestru al anului 2022, cu 75% mai mult faţă de anul trecut. Compania a adăugat un total de 465 MW la producţia eoliană şi solară, potrivit news.ro.

”EDP Renewables (Euronext: EDPR), al patrulea producător de energie regenerabilă din lume, a realizat un profit net de 66 de milioane de euro în primul trimestru al anului 2022, cu 75% mai mult faţă de anul trecut. Această cifră a fost parţial afectată, printre altele, de taxe mai mari, finanţe şi dobânzi greu de controlat. EDPR deţine în prezent un portofoliu de active operaţionale însumând 14 GW, dintre care 13 GW consolidaţi integral şi 1,1 GW capitaluri proprii consolidate (Spania, Portugalia, SUA, APAC şi Offshore)”, mai arată compania.

Pentru trimestrul 1 2022, EDPR a adăugat un total de 465 MW de capacitate eoliană şi solară, din care 450 MW consolidaţi integral, în special 46 MW în Europa, 3 MW în America de Nord şi 401 MW în Asia-Pacific (APAC). Capitalul propriu consolidat a crescut cu 15 MW datorită noilor proiecte solare în APAC. Capacitatea adăugată s-a realizat prin integrarea cu succes a activelor Sunseap din APAC, care reprezintă acum 3% din portofoliul EDPR. De asemenea, în martie 2022, EDPR avea în construcţie o capacitate ce însumează 2,4 GW, dintre care 1,569 MW erau legaţi de sisteme eoliene onshore şi 805 de tehnologie solară.

În perioada T1, EDPR a produs 9,2 TWh de energie electrică curată (în creştere cu 14% faţă de T1 2021), economisind 6 milioane de tone de emisii de CO2. Această evoluţie faţă de acelaşi trimestru al anului trecut, beneficiază de mărirea capacităţii din ultimele 12 luni împreună cu o resursă regenerabilă mai mare.

EDPR a atins un factor de încărcare de 35% (cu un punct procentual mai mare decât anul financiar precedent), reflectând un indice al surselor regenerabile de energie cu 2% mai mare decât factorul de capacitate brut mediu preconizat pe termen lung (în creştere cu 5 puncte procentuale faţă de primul trimestru din 2021).

„Rezultatele reflectă creşterea noastră solidă şi poziţionarea noastră puternică ca lider pe piaţa globală. Acum avem platforme în toate regiunile cheie de creştere, echipa noastră a devenit mai puternică şi mai coerentă, iar 50% din capacitatea vizată de planul nostru strategic pentru 2021-2025 a fost asigurată. Suntem pregătiţi să continuăm tranziţia energetică”, spune Miguel Stilwell d'Andrade, CEO al EDP Renewables.

EDPR a raportat venituri totale de 569 de milioane de euro (creştere cu 27% faţă de T1 2021), adică cu 121 de milioane de euro faţă de anul precedent. Acest lucru se datorează rezultatelor adăugării de capacitate suplimentară MW (în creştere cu 79 de milioane de euro faţă de T1 2021) împreună cu resursele regenerabile mai mari (până la 20 de milioane de euro faţă de T1 2021), tranzacţii valutare pozitive şi altele (creştere cu 27 de milioane de euro faţă de T1 2021), care au fost mai mult decât suficiente pentru a compensa efectul negativ al preţului mediu de vânzare (în scădere cu 5 milioane de euro faţă de T1 2021) asupra efectului de portofoliu mix.

Alte venituri din exploatare s-au ridicat la 81 milioane euro (creştere cu 65 milioane euro faţă de T1 2021). Costurile de exploatare (Opex) au totalizat 241 de milioane de euro (cu 62 de milioane de euro în creştere faţă de T1 2021), având în vedere capacitatea mai mare de operare şi costurile iniţiale pentru a dezvolta creşterea accelerată. În termeni comparabili, Core Opex per MW mediu ajustat de costurile offshore, taxele de servicii, unice şi forex au crescut cu 13% faţă de T1 2021.

EBITDA a însumat 394 de milioane de euro (o creştere de 46% faţă de T1 2021) şi EBIT de 232 de milioane de euro (o creştere cu 83% faţă de T1 2021), un rezultat care a fost determinat în principal de o evoluţie mai bună a liniilor de top datorită unei excelente performanţe operaţionale din portofoliul de bază.

Cheltuielile financiare nete au crescut la 74 de milioane de euro (cu 20 de milioane de euro faţă de T1 2021), comparaţia faţă de anul trecut fiind afectată în principal de gradul de îndatorare mai mare, costul mediu mai mare al datoriilor faţă de anul trecut, la care se adaugă conversia valutară.

Profitul net a fost de 66 de milioane de euro (creştere cu 75% faţă de T1 2021), fiind parţial afectat de impozite mai mari, finanţări şi dobânzi greu de controlat, totalizând 61 de milioane de euro (o creştere cu 51 de milioane de euro a acestor costuri similare faţă de T1 2021) ca urmare a performanţei pozitive în portofoliul NCI.

La sfârşitul lunii martie 2022, datoria netă a totalizat 4,217 milioane de euro (în creştere cu 1,282 milioane de euro faţă de decembrie 2021), reflectând strategia de investiţii a EDPR şi recenta achiziţie a Sunseap, care compensează 365 milioane de euro din veniturile din rotaţia activelor încasate în ianuarie din tranzacţia din Portugalia.

EDP Renewables (Euronext: EDPR) este lider mondial în sectorul energiei din surse regenerabile şi al patrulea cel mai mare producător de energie din surse regenerabile din lume. EDPR este prezentă pe 26 pieţe în Europa, America Latină, America de Nord şi Asia.

EDP, acţionarul principal al EDPR, este o companie globală din domeniul energiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.