Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eduard Dumitrașcu, Președinte Asociația Română Pentru Smart City: Orașele trebuie să înțeleagă că siguranța nu se mai poate baza doar pe ajutor divin

eduard dumitrascu

Eduard Dumitrașcu, președintele Asociației Române Pentru Smart City, atrage atenția că siguranța orașelor și că securitatea sistemelor în administrație nu se mai pot baza doar pe hazard. Nu putem să vorbim de smart city fără să înțelegem partea de digitalizare care se duce în toate domeniile, indiferent că vorbim de transport, mobilitate, educație sau sănătate, absolut toate domeniile au la bază o componentă de digitalizare. Implicit, într-o formă sau alta, soluțiile de infrastructură, fizică sau de cloud, sunt bazate pe partea de cybersecurity.

Securitatea orașelor - o investiție prioritară

Orașele trebuie să înceteze să mai vadă securitatea datelor ca pe o cheltuială. În contextul în care pandemia a accelerat achiziția de soluții digitale, la fel cum s-au comercializat măști neconforme, au apărut și companii au comercializat soluții care pot lăsa instituțiile mai vulnerabile. Oportuniști există în toate domeniile, dar obligația autorităților locale, în special, este aceea de a avea specialiști pregătiți să facă față noilor provocări.

Cine deține datele?

Unele autorități locale au achiziționat softuri pentru digitalizare, inclusiv cu componentă de recunoaștere facială, de la diverse companii, dar nu știu ce se întâmplă cu datele pe care acestea le colectează. Cine răspunde de ele, cine are proprietatea lor, unde sunt colectate sau dacă sunt protejate. Orașele preocupate de securitatea și gesitonarea datelor pot duce la transformarea acestora în venituri pentru bugetul local.

Această preocupare a autorităților trebuie să fie una proactivă. Chiar dacă securitatea datelor și a infrastructurilor digitale este la fel ca și poluarea, invizibilă până nu se înrăutățește sau nu ne afectează direct, lipsa unei strategii bazată pe prevenție poate fi un dezastru (anual, în România mor peste 25.000 de persoane din boli asociate poluării).

Abordare strategică

Este momentul să existe o abordare coerentă, planificată, strategică, iar autoritățile locale, să înțeleagă că nu se mai pot achiziționa diverse sisteme, doar pentru că există finanțare în proiecte pentru acestea, dar nu există nici măcar personal calificat pentru a le folosi la adevărata lor valoare. Dacă vor continua abordările bazate pe noroc, vulnerabilitățile vor fi doar o chestiune de timp. La fel și efectele.

Safe City o prioritate a anului 2022

Eduard Dumitrașcu: La nivelul Asociației Române Pentru Smart City, securitatea comunităților este o prioritate a anului 2022.  Am dedicat ediția de anul acesta a galei Smart City Industry Awards, (ce are loc în 31 martie la Palatul Parlamentului), componentei Safe City, deoarece dorim să atragem atenția asupra nevoii de a schimba modul de abordare. Ne dorim să promovăm cultura civică de apărare și securitate a comunităților, educația liderilor și decidenților cu rol în protecția civilă urbană, dar și să recunoaștem eforturile susținute ale celor care au înțeles importanța conceptului Safe City – instituții publice, companii, experți.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.