Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șefa ANM anunță o schimbare radicală a vremii: atenție la aceea zi, de atunci se va răci considerabil

furtuna cod ploi

Directorul ANM, Elena Mateescu, anunță faptul că marți și miercuri vom avea temperaturi sufocante în România, dar începând de joi vremea se va schimba radical. Un val de aer rece va pătrunde în România, iar temperaturile cu greu vor mai ajunge la 30 de grade, fiind diferențe foarte mari de la o zi la alta. Acest val de frig va aduce cu sine și furtuni extrem de puternice.

"Începem cu animația termică care ne arată că debutul săptămânii va fi caracterizat de o vreme deosebit de caldă. Mâine, valul de căldură se va extinde în partea de vest-sud-sud-est a țării, acolo unde deja anticipăm valori de 37°C și observăm în animație nuanțele de roșu pentru prima zi din această săptămână, după care nuanțe de roșu spre grena închis, semn că marți și miercuri valul de căldură se va intensifica și extinde.

Vorbim de toate zonele de câmpie și de deal pentru ziua de marți, acolo unde mai ales în partea de sud și sud-vest a țării, vor fi temperaturi de 39-41° la umbră, semn că ITU indicele temperatură-umezeală cu siguranță va depăși pragul critic de 80 pe areale extinse, posibil în toate zonele extracarpatice, mai puțin zona de munte și zonele cu altitudine apropiată și nu în ultimul rând, temperatura resimțită, așa cum am avut și în cele două valuri de căldură anterioare, 40°C-44°C, posibil 45°C, pentru că avem și 1° de umezeală ridicat în atmosferă.

Marți și miercuri vor fi cele mai călduroase zile din acest episod al treilea val. Este a 3-a săptămână, de aceea resimțim cu toții poate disconfortul termic deosebit de ridicat și accentuat, pentru că nu numai maximele sunt ridicate pe parcursul zilei, dar și nopțile au fost tropicale și vor fi în continuare tropicale. Vorbim de temperaturi de până la 24, posibil 25° pe parcursul nopților, în condițiile în care temperatura maximă, de 25° reprezintă pragul unei zile de vară. Iată, o înregistrăm noaptea.

Ne atrage atenția în primul rând, extinderea la nivelul întregii regiuni extracarpatice a zonei țării noastre. Ne atrage atenția durata, pentru că e al treilea val de caniculă de care vorbim în această și cumva de abia a doua lună de vară ne atrage atenția gradul de disconfort termic deosebit de accentuat și temperaturile resimțite. Practic în condițiile în care am tot vorbit de temperaturi care au depășit 35° asociate cu un grad mare de umezeală în atmosferă, am depășit temperaturi resimțite de 40-45-46°, semn că într-adevăr, disconfortul termic a fost unul foarte ridicat în acest în acest episod de trei săptămâni pe care îl traversăm și observăm că practic toată Europa de Sud și Sud-Est este afectată de o bună bucată de vreme de ceea ce înseamnă acest val dinspre nordul Africii. Această masă de aer de aer tropical deosebit de caldă.

Însă acum, faptul că și ziua și noaptea resimțim aceste valori deosebit de ridicate, cu siguranță ne creează aceasta are de disconfort despre care tot vorbim. Trebuie să menționăm că căldura vine la pachet cu fenomenele de instabilitate. Aici a fost ceea ce numim vara atipică, pentru că am vorbit simultan de zone care au fost afectate de fenomene de instabilitate atmosferică deosebit de accentuată într-o parte a țării jumătatea de vest, de pildă, ultimul episod care a adus vijelii cu viteze la rafală de peste 100km/h în timp ce jumătatea sudică vorbeam în jumătatea sudică de caniculă.

De joi se schimbă vremea

Șefa ANM a explicat că, începând de joi, temperaturile se vor modifica radical din cauza unui val de aer rece care vine din Europa Centrală.

Ei bine, de miercuri, în condițiile în care avem această masă de aer foarte cald, în condițiile în care deja își vor face apariția o masă de aer mai rece dinspre Europa Centrală şi diferențele de temperaturi sunt foarte mari, mai mari de 10° 12°.

Joi, diferențele vor fi mai mari de 10-12°, practic nu mai depășim 30° în condițiile în care cu două zile înainte, marți și miercuri avem valori de până la 41° inclusiv în Capitală.

În următoarele săptămâni e de scurtă durată această răcire, pentru că de vineri deja iar se încălzește, ne apropiem iar de 34-35°C. Sigur că observăm aici temperatura aerului pentru a doua săptămână din luna august, temperaturi apropiate de normal în cea mai mare parte a țării, ușor peste local, în sud.

Dar luna august este o lună autentică de vară. Maxima absolută a aerului în țara noastră, adică cea mai mare valoare de temperatură înregistrată în România, s-a înregistrat în 10 august 1951 iată ca nu excludem să nu mai înregistrăm și în ultima lună de vară episoade în care vremea să fie a caniculară.

Ce aș vrea să menționez mâine, 24 iulie, în urmă cu 16 ani, în 2007, am înregistrat cea mai ridicată valoare a unei temperaturi maxime în luna iulie, adică maxima absolută a lunii iulie 44,3 la Calafat, în 2007. Iată că nu este nimic întâmplător.

Până la urmă, luna iulie, cea mai caldă lună a verii și a anului, luna lui Cuptor, aduce frecvente zile în care, iată, temperaturile depășesc pragul critic al unei zile de caniculă, chiar peste 40°C.

Dar această vară a fost într-adevăr una extremelor meteorologice, iar Europa a experimentat, dacă nu este permis din plin, a ceea ce înseamnă fenomenele meteorologice extreme.

Cu siguranță vom vorbi de vijelii. Cu siguranță intensificările de vânt vor fi ele foarte mari.Vijelii peste 100km/h cu siguranță, izolat, căderi de grindină și vorbim de cantități de precipitații posibil de 30-40l/m² pe secvențe foarte scurte de timp.

De altfel, jumătatea de vest doar beneficiază la acest moment și mă refer aici în mod deosebit la partea de nord-vest a Olteniei, Banat, Crișana, parte din Transilvania de o rezervă favorabilă, în timp de ce toată jumătatea estică a țării, în special Dobrogea, Bărăgan și sudul Moldovei și la acest moment se află sub starea de secetă pedologică extremă și puternică pentru în această parte a țării. Încă din luna mai precipitațiile au fost insuficiente, iar seceta s-a agravat în condițiile în care am avut temperaturi foarte ridicate și precipitațiile în această parte au lipsit.

Iarna din acest an 2022-2023 a fost cea mai caldă iarnă din istorie, zona țării noastre. Ne amintim, luna ianuarie a adus un nou record termic absolut pentru cea mai rece lună a anului. Practic, în 19 ianuarie, cea mai cald-ridicată temperatură 22,5°", a spus Elena Mateescu, directorul ANM, la Antena 3 CNN.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.