Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șefa DIICOT, despre dezastrul din cazul Țăndărei: Cinci achitări, imputabile procurorului de caz/ VIDEO

Inquam Photos / Octav Ganea
giorgiana hosu

Giorgiana Hosu, procuror-șef al DIICOT, anunță că analiza cazului Țăndărei, care a dus la achitarea a zeci de traficanți de persoane, arată că mai multe achitări sunt imputabile procurorului de caz.

„Am făcut un control cu privire la soluția care s-a dat. Un control din punctul nostru de vedere, petru că nu-mi permit să analizez o soluție definitivă a instanței. Din punctul nostru de vedere, față de cinci inculpați trimiși în judecată, din cei 26, s-a ajuns la concluzia că soluția de achitare este imputabilă procurorului de caz, pentru că nu a descris amănunțit acuzațiile formulate și pentru că probele nu au reușit să dovedească, dincolo de orice dubiu, acuzațiile aduse. Evident că facem analiza achitărilor o dată la șase luni și o transmitem procurorului general”, a declarsat Hosu într-un interviu pentru pressHUB.

Cei 25 de inculpaţi din dosarul Ţăndărei au fost achitaţi definitiv, în decembrie 2019, de Curtea de Apel Târgu-Mureş. Ancheta a fost deschisă după ce 160 de copii romi au fost găsiţi la cerşit în Anglia, iar datele arătau că cei mici au fost traficaţi de inculpaţi.

Cazul a făcut mare vâlvă în 2010, când peste 160 de copii de etnie romă duşi la cerşit în Marea Britanie au fost identificaţi de autorităţile judiciare române şi britanice, care au semnat un acord pentru constituirea unei echipe comune de investigaţii pentru capturarea traficanţilor, această acţiune derulându-se la Ţăndărei, în Ialomiţa.

În cadrul operaţiunii numită „Europa" au fost efectuate zeci de percheziţii domiciliare, la care au participat şi ofiţeri din cadrul Metropolitan Police şi specialişti Europol. Potrivit anchetatorilor, membrii grupării infracţionale organizate recrutau minori de etnie romă, pe care îi treceau fraudulos frontiera spre Marea Britanie, unde îi exploatau, obligându-i să cerşească sau să comită infracţiuni stradale.

Tribunalul Harghita a dispus achitarea celor 25 de inculpaţi după ce faptele s-au prescris. În dosarul Ţăndărei au fost judecate 25 de persoane, iar procesul s-a încheiat după aproape 9 ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.