Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șefa UNJR, după 'victoria de etapă' pe legile justiţiei: 'Este un lucru extrem de important' (INTERVIU VIDEO)

dana girbovan comisie

Comisia specială pentru legile justiţiei, condusă de Florin Iordache, a adoptat miercuri mai multe amendamente propuse de Uniunea Naţională a Judecătorilor din România. Se introduce obligativitatea pentru magistraţi de a depune anual declaraţii pe propria răspundere că nu sunt agenţi acoperiţi ai serviciilor secrete, iar rolul verificării acestor declaraţii revine comisiilor parlamentare de control al SRI şi SIE. Mai mult, informațiile despre documentele care implică serviciile în justiție, inclusiv cele emise de CSAT, trebuie să devină publice.

Vezi şi: Modificări importante la legile justiției, votate în comisia lui Iordache. Implicarea serviciilor în justiție, cap de afiș

Judecătoarea Dana Gîrbovan, preşedintele UNJR, a vorbit într-un scurt interviu pentru STIRIPESURSE.RO despre amendamentele adoptate, independenţa justiţiei în contextul proiectului de modificare a legilor justiţiei, dar şi despre situaţia de marţi seara, când şefa DNA a participat la o dezbatere la GDS, alături de oameni politici.

Reporter: - Cum ați decis să participați la aceste dezbateri în ciuda faptului că președinta ÎCCJ îndemna recent la un boicot total?

Dana Gîrbovan: - Noi facem ce am făcut de mulți ani. Ne-am implicat în tot ceea ce înseamnă proiecte de modificare a legilor justiției și de la începutul acestor proiecte și modificări am arătat că vom participa în fiecare etapă, pentru a ne susține propunerile proprii și a veni cu argumente atunci când considerăm că alte propuneri aduse nu sunt în interesul independenței și eficienței sistemului judiciar. Exact acest lucru îl facem și acum.

Reporter: - Ați înaintat mai multe propuneri. Se ține cont în comisie de propunerile dumneavostră?

Dana Gîrbovan: - Astăzi am constatat că într-adevăr se ține cont. O bună parte dintre propuneri au fost asumate ca amendamente și au fost votate, iar cele mai importante dintre ele reprezintă pentru noi o victorie de etapă într-o luptă pe care o ducem de doi ani de a transparentiza tot ceea ce înseamnă relații dintre servicii de informații și justiție. Au fost adoptate și votate propunerile făcute de UNJR în acest sens, atât în ceea ce privește declarațiilor de colaborare a magistraților cu serviciile secrete, cât și cele privind publicarea tuturor actelor care vizează justiția. Este un lucru extrem de important și sper să se regăsească aceste amendamente în forma finală a legii.

Reporter: - Se vorbește pe un ton oarecum apocaliptic, în unele cercuri, despre aceste proiecte. Credeți că este atât de gravă situația?

Dana Gîrbovan: - Noi ne ținem departe de tot ce înseamnă declarație politică, de lupte politice care sunt inerente în parlament. Suportul nostru este unul pur tehnic și se referă la aceste propuneri indiferent din partea cui vin. Noi ne menținem pe partea noastră de aport tehnic la aceste proiectele de lege.

Reporter: - Nu mă refeream neapărat la declarații politice, cât la declarații din partea persoanelor din sistemul judiciar. Cum a fost aseară doamna Kovesi care avertiza că independența justiției este în pericol.

Dana Gîrbovan: - Independența justiției este în pericol pe chestiuni punctuale. Acolo unde noi am simțit că există un pericol la adresa independenței justiției, l-am arătat punctual și am arătat care sunt temerile. Pentru că de-a lungul acestui parcurs destul de sinuos legislativ, pornind de la Ministerul Justiției, au existat într-adevăr și prevederi discutabile care ar fi constituit amenințări la adresa independenței justiției. Însă le-am indicat ca atare și am arătat și care sunt soluțiile care ar duce la creșterea independenței și nu la diminuarea sa. Acest lucru îl vom face în continuare, așa cum am spus de la început, pe tot parcursul legislativ.

Reporter: - S-a discutat azi chiar și în CSM despre prezența unor magistrați la dezbateri politice, alături de politicieni și chiar inculpați. Credeți că e în regulă ce s-a întâmplat aseară la GDS.

Dana Gîrbovan: - Nu am văzut dezbaterile de azi din CSM. Am auzit că au avut loc, dar am fost în comisie pentru a susține propunerile UNJR. Cred că în acest moment este constructiv să vină și CSM să susțină propunerile pe care le are. Desigur, este de evitat de către orice magistrat, este bine să evite dezbaterile politice care sunt inerente în jurul oricărei legi.

Reporter: - Este justiția ruptă în două în momentul de față?

Dana Gîrbovan: - Asta face parte din scenariul apocaliptic menționat de dumneavostră. Până la urmă cred că toată lumea își dorește același lucru: o justiție independentă. Nevoia de a se schimba legile justiției a fost relevată tocmai de sistemul judiciar. Sunt chestiuni foarte importante în acest legi care merită susținute, inclusiv separarea carierei judecătorilor. Sunt chestiuni extrem de sensibile, cum ar fi răspunderea magistraților, care trebuie reglementate foarte tehnic, foarte atent și precis. Ca atare, nu putem vorbi de alb și negru. Până la urmă, rolul nostru ca judecători este să aducem argumente pur tehnice în acest proces. Este tot ce putem face.

Reporter: - Ați simțit vreo presiune personală pentru pozițiile exprimate în spațiul public în ultimii ani?

Dana Gîrbovan: - Nu pot să spun că am simțit o presiune punctual asupra mea. Este presiunea pe care o resimți de fiecare dată când îți asumi public o luare de poziție.

***

***

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.