Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Efect nebănuit! Industria modei este afectată de secetă: căldură mare în regiunea chineză Xinjiang, care furnizează 20% din bumbacul mondial

CBS
bumbac

Regiunea chineză Xinjiang, care furnizează 20% din bumbacul mondial, a avertizat în legătură cu riscuri de inundaţii şi alunecări de teren, din cauza valurilor de căldură care accelerează ritmul topirii gheţarilor şi pun în pericol vasta sa producţie de bumbac, transmite CNBC, relatează News.ro.

China se confruntă cu o căldură peste normal începând din iunie, unii meteorologi dând vina pe schimbările climatice.

Vremea excesiv de caldă a dus la creşterea cererii de energie electrică pentru a răci casele, birourile şi fabricile. În regiunile agricole, seceta este un motiv de preocupare.

Ultimele valuri de căldură din Xinjiang au fost deosebit de durabile şi extinse, a declarat Chen Chunyan, expert şef la Observatorul Meteorologic din Xinjiang, pentru presa de stat. Ea a remarcat că vremea extremă din sudul şi estul regiunii, care este de peste două ori mai mare decât Franţa, durează deja de aproximativ 10 zile.

Ruoqiang, din sud-estul Xinjiang, a activat vineri seara o alertă roşie – cea mai ridicată dintr-un sistem de avertizare cu trei niveluri de căldură, prognozând temperaturi de 40 de grade Celsius sau mai mult pentru următoarele 24 de ore.

În 2015, un portal de ştiri local a raportat 50,3 grade C elsiusla o staţie meteo de lângă Ayding, un lac uscat din depresiunea Turpan din Xinjiang.

”Temperatura ridicată continuă a accelerat topirea gheţarilor în zonele muntoase şi a provocat dezastre naturale, cum ar fi inundaţii rapide, alunecări de noroi şi alunecări de teren în multe locuri”, a spus Chen.

Administraţia Meteorologică din China a declarat cu o zi mai devreme că topirea gheţarilor din Xinjiang prezintă un risc mare de cedare a barajului de pe un afluent al râului Aksu, lângă graniţa Chinei cu Kârgâzstan.

Cunoscut în mare parte pentru deşerturile sale, Xinjiang găzduieşte, de asemenea, lanţuri muntoase lungi de-a lungul graniţelor sale, inclusiv munţii Tian Shan, Pamirul, munţii Kunlun şi Karakoram, care au devenit din ce în ce mai populari pentru turiştii chinezi pe fondul restricţiilor Covid-19 privind călătoriile internaţionale.

Astfel de valuri de căldură ar putea avea, de asemenea, impact asupra culturilor, în special a bumbacului, a avertizat Chen.

Xinjiang reprezintă producţia de aproximativ 20% din bumbacul mondial, o cultură care are mare nevoie de apă.

După unele estimări, este nevoie de 20.000 de litri de apă pentru a produce 1 kilogram de bumbac, suficient pentru un tricou şi o pereche de blugi.

Nu doar regiunea Xinjiang este afectată de căldură. Se preconizează că o altă rundă de temperaturi extreme va afecta aproximativ 20 de provincii chineze, între care şi centrul financiar Shanghai.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.