Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Seceta a afectat puternic culturile de toamnă: ministrul Agriculturii spune că pâinea nu ar trebui să se scumpească

grau combina

Producția de grâu a acestui an va fi cu circa 40% mai mică decît anul trecut, de 5,5 - 5,6 milioane tone, față de 9 milioane de tone anul trecut, din cauza secetei, a anunțat marți ministrul Agriculturii Adrian Oros, într-o conferință de presă.

Citește și: USR-PLUS recunoaște că face ‘FIGURAȚIE’ la a doua primărie din România: ‘Șansele sunt mici. Știe toată lumea! I-am spus lui Emil Boc: ai procente cât China’ .

Producția medie la grîu, recoltat în prezent în proporție de 89%, este de 2,9 tone la hectar, față de 4,8 tone la hectar anul trecut.

Recolte mai mici vor fi și la secară, unde producția medie este de 2,5 tone/ha, față de 3,2 tone/ha anul trecut, la orz, cu o producție medie de 2,6 t/ha, față de 5 t/ha anul trecut, precum și la rapiță, cu o producție medie de 1,9 t/ha, față de 2,3 t/ha în 2019.

Ministrul spune că recolta de grîu este în măsură să acopere consumul intern, care este de 2,2 milioane tone pentru consum uman, 550.000 tone pentru sămânță, 400.000 de tone pentru furaje și 400.000 de tone pentru industria alcoolului.

Pentru că seceta a afactat doat statele din bazinul Mării Negre, iar marii producători de grâu vor avea recolte record, Oros spune că prețul grâului și implicit cel al pâinii nu ar trebui să crească.

„Cum ne-am aşteptat, cum am previzionat, atât din informaţiile luate de la fermieri, cât şi de la specialişti, sigur că seceta a afectat puternic culturile de toamnă, mai ales în zona de sud-est şi est a ţării. Cele mai accentuate scăderi de producţie sunt în Dobrogea deoarece această zonă a fost cea mai afectată. Compartimentul de statistică din minister a întocmit un raport comparativ şi am să vă spicuiesc câteva date care sunt mai relevante pentru că raportul este destul de vast. La grâu, pentru că este suprafaţa cea mai mare - peste 80% din suprafaţa însămânţată în toamnă a fost cu grâu - s-a recoltat până acum 89% din suprafaţă, producţia medie este de 2,9 tone pe hectar faţă de 4,8 tone în 2019, când regimul precipitaţiilor a fost unul normal. Deci s-a diminuat cu 40% producţia medie la grâu. Dacă anul trecut au fost recoltate aproximativ 9,4 milioane tone, anul acesta estimarea este de 5,5 - 5,6 milioane tone", a menţionat Adrian Oros în cadrul unei conferinţe de presă.

Ministrul Agriculturii a precizat că, la secară, producţia medie a fost de asemenea diminuată, fiind de circa 2,5 tone pe hectar faţă de 3,2 tone în 2019.

"La orz, producţia medie este de circa 2,6 tone pe hectar faţă de 5 tone pe hectar în anul trecut, deci o scădere cu aproximativ 47%. La rapiţă, dacă producţia medie anul trecut a fost de 2, 3 tone pe hectar, anul acesta este de 1,9 tone pe hectar. Şi aici s-a înregistrat o scădere semnificativă, din cauza secetei extreme care s-a instalat în toamna anului trecut, iar în acest an deşi în ultima perioadă au fost precipitaţii chiar din abundenţă, în anumite zone ale ţării şi mai ales în Dobrogea, în sudul Moldovei, sunt încă zone care sunt puternic afectate de secetă", a mai spus Oros.

Fermierii ale căror culturi au fost afectate vor primi despăgubiri după rectificarea bugetară, a adăugat Oros. Ministrul a spus că prevederile ordinului privind despăgubirile a fost extins și pentru culturile de primăvară care au fost afectate de secetă, și că vor primi despăgubiri și proprietarii de livezi și cei de viță de vie.

În context, Oros a spus că a avut întâlniri cu reprezentanții Ministerului Finanțelor și ai ANAF și că a obținut promisiunea fiscului de a ține cont, în controalele pe care instituția le face, de procesele verbale de calamitare a culturilor. Ministrul spune că în anii anteriori fermierii nici nu u primit despăgubiri în cazul unor calamități și că au fost și amendați de ANAF pentru că nu au înregistrat producții.

O altă întâlnire a ministrului a fost cu reprezentanții sitemului bancar, cu care a discutat posibilitatea amânării ratelor la creditele luate de fermieri. Băncile s-au declarat de acord, spune Oros, dar așteaptă o reglementare din partea BNR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.