Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Efectul pervers al creșterii dobânzilor pocnește în imobiliare: Creditarea scade în ritm accelerat

credite

Creditarea privată a încetinit în S1/2023, ritmul anual de creştere coborând în iunie spre 6%, faţă de 17% cât era în iunie 2022. Comparativ cu luna mai, creditarea a rămas pe plus, dar avansul este tot sub 1%, anunță Ziarul Financiar.

Creditarea în valută a ajuns la un ritm anual de creştere de 22% în iunie, mult peste viteza anuală a creditării în lei, de doar 0,3%. Creditele corporate în valută au avut un plus anual de peste 33%, în timp ce finanţările pentru firme în lei au scăzut cu -1,6% faţă de iunie 2022. Dobânda medie la creditele corporate noi în lei a fost peste 9% (după ce în 2021 era sub 5%, iar în primele luni din 2022 a fost de circa 6%), fiind mai mare decât dobânda la creditele pentru firme în euro, de circa 5%.

Creditarea privată totală a încetinit în acest an, ritmul anual de creştere coborând în iunie 2023 la doar 6,4%, mult sub viteza din iunie 2022, de 17,5%, ascensiunea fiind susţinută în principal de finanţările corporate în valută.

După un salt anual de peste 22%, soldul creditelor totale în valută a ajuns la finalul primului semestru (S1) din acest an până la 120,4 mld. lei, la apoape jumătate faţă de volumul împrumuturilor private în lei, de 255 mld. lei, care au avansat cu doar 0,3% faţă de S1/2022, potrivit celor mai recente date ale BNR privind indicatorii monetari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.