Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Efortul UE pentru a reduce dependenţa de gazul rus: Comisia Europeană propune statelor membre un acord cu Egiptul şi Israelul

Comisia Europeană a propus statelor membre UE un acord cu Egiptul şi Israelul pentru a stimula importurile de gaze naturale din estul Mediteranei, potrivit unui proiect de document văzut de Reuters, scrie news.ro.

Proiectul de memorandum de înţelegere, care este încă supus modificărilor şi necesită aprobarea guvernelor implicate, face parte din eforturile Uniunii Europene de a reduce importurile de combustibili fosili din Rusia în urma războiului din Ucraina.

”Gazele naturale care urmează să fie expediate către Uniunea Europeană vor proveni fie din Republica Arabă Egipt, Israel, fie din orice altă sursă din regiunea Estului Mediteranei, inclusiv din statele membre ale UE din regiune”, se arată în documentul de nouă pagini, care are data de 7 iunie.

UE a declarat public că intenţionează să încheie un acord trilateral cu Egiptul şi Israelul înainte de vară, dar detaliile din proiectul din 7 iunie nu sunt publice.

Preşedintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, urmează să viziteze Cairo săptămâna viitoare.

Comisia Europeană a refuzat să comenteze proiectul de acord sau dacă călătoria lui von der Leyen ar putea avea loc în momentul semnării memorandumului de înţelegere.

Proiectul de acord stabileşte principiile pentru cooperarea consolidată între cei trei parteneri, dar nu spune cantitatea de gaze care va fi importată de UE şi nici nu stabileşte termene pentru livrări.

Documentul spune că transporturile vor include utilizarea infrastructurii de gaze naturale lichefiate (GNL) din Egipt, menţionând planul ţării nord-africane de a deveni un hub regional pentru gaze naturale.

Memorandumul de înţelegere ar urma să fie valabil nouă ani de la semnare, se arată în document, deşi acea parte este încă între paranteze, semn că există şanse mai mari să poată fi schimbată decât alte paragrafe.

Egiptul exportă deja cantităţi relativ mici de gaze către UE şi ambele ţări se aşteaptă să intensifice producţia şi exporturile în următorii ani.

Guvernul egiptean nu a fost disponibil imediat pentru comentarii cu privire la proiectul de acord.

Egiptul a exportat 8,9 miliarde de metri cubi (bcm) de GNL anul trecut şi 4,7 miliarde de metri cubi în primele cinci luni ale anului 2022, conform datelor Refinitiv Eikon, deşi majoritatea livrărilor merg în Asia.

Israelul este pe cale să dubleze producţia de gaze naturale în următorii câţiva ani, la aproximativ 40 de miliarde de metri cubi pe an, pe măsură ce extinde proiectele şi pune în funcşiune noi exploatări, spun oficialii din industrie.

Israelul a spus că speră să ajungă la un acord pentru furnizarea de gaze către Europa şi, de asemenea, ia în considerare construirea unei conducte pentru a exporta mai multe gaze în Egipt.

UE a importat 155 de miliarde de metri cubi de gaze din Rusia anul trecut, reprezentând aproximativ 40% din consumul total al blocului.

Conform proiectului de acord, Egiptul ar putea să cumpere o parte din gazele livrate către UE sau alte ţări prin infrastructura egipteană, se arată în document, adăugând că Egiptul ar putea folosi gazele pentru consumul propriu sau pentru export.

Părţile ”vor lucra în colaborare pentru a stabili modalităţile şi mijloacele adecvate pentru implementarea acestui memorandum de înţelegere, în scopul accelerării exporturilor de gaze naturale către UE”, se arată în document.

Acordul nu introduce nicio obligaţie legală sau financiară obligatorie pentru semnatari, se arată în document.

Conform planului, UE ar putea finanţa noi infrastructuri dacă acest lucru ar fi în conformitate cu angajamentul său de a descuraja toate investiţiile ulterioare în proiecte de infrastructură pentru combustibili fosili în ţări terţe, ”cu excepţia cazului în care acestea sunt pe deplin în concordanţă cu o cale ambiţioasă şi clar definită către neutralitatea climatică”.

De asemenea, ar putea fi furnizate fonduri pentru dezvoltarea tehnologiilor de reducere a emisiilor şi de decarbonizare a gazelor naturale.

Partenerii se vor angaja să reducă scurgerile de metan din infrastructura de gaze, să examineze noi tehnologii pentru reducerea ventilaţiei şi arderii şi să exploreze posibilităţile de utilizare a metanului captat de-a lungul întregului lanţ de aprovizionare, se arată în proiect.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.