Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eforturile comune din spatele Summit-ului de la Sibiu

Facebook.com Klaus Iohannis
Klaus Iohannis la Sibiu

Exceptând unele încercări de a politiza evenimentele din marja Summit-ului informal al șefilor de stat și de guvern, reușita organizării acestei reuniuni este o reușită comună, obținută nu de pe azi pe mâine, ci de pe urma unui proces îndelungat de reflecție, pregătire și organizare.

În primul rând, este vorba despre un consens și o colaborare instituțională între Administrația Prezidențială, Guvernul României și ministerele de resort, precum și despre un dialog continuu cu instituțiile Uniunii Europene. Agenda reuniunii și textul Declarației de la Sibiu nu au apărut din neant și nu reprezintă, așa cum este și normal, rezultatul activității unei singure instituții. Procesul de reflecție și de conturare a agendei de la Sibiu a început încă din septembrie 2017, o dată cu propunerea președintelui Juncker de a organiza un Summit la Sibiu, continuând pe întreaga perioadă de conturare a priorităților Președinției României la Consiliul UE. Consensul și colaborarea instituțională dintre Cotroceni și Palatul Victoria ne arată că decidenții politici au înțeles importanța acestui moment.

În al doilea rând, buna organizare a evenimentelor de la Sibiu se datorează efortului depus de instituțiile responsabile cu apărarea, ordinea publică și siguranța națională. Reprezentanții MapN, MAI, SRI, SIE, STS și SPP au reușit să asigure buna desfășurare a evenimentelor. Este un aspect mai puțin discutat în spațiul public, dar trebuie să punctăm și acest aspect.

Desigur, anumite aspecte puteau să meargă mai bine, însă trebuie să ținem cont de contextul sensibil reprezentat de apropierea alegerilor pentru Parlamentul European.

Per ansamblu, România și-a îndeplinit atribuțiile de țară gazdă, Summit-ul de la Sibiu fiind prezentat într-o notă pozitivă de către mass media din țară, respectiv de către mass media europeană. Pentru a ne păstra și îmbunătăți credibilitatea și imaginea pe plan european, trebuie să nu uităm că rămânem în continuare membri în UE, chiar dacă mandatul exercitării Președinției Consiliului UE se apropie de final. Este important să nu abandonăm valorile și obiectivele pe care le-am promovat de la începutul acestui an!

Autor: Vladimir Adrian Costea, stirieuropene.ro

__

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.