Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful agenției alimentare a ONU avertizează Europa: 'Dacă voi credeți că acum e iadul pe pământ, pregătiți-vă'

https://www.myrtlebeachonline.com/
David Beasley

Liderul celei mai mari agenții de ajutoare alimentare de pe mapamond a lansat un avertisment sumbru pentru liderii europeni – plătiți mai mult acum pentru a stăvili foametea globală sau vă veți confrunta cu o criză a migrației mai târziu, relatează Politico, potrivit b1tv.ro.

Războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei a trimis o undă de șoc pe piețele alimentare internaționale, agravând problema foametei prin peturbarea ofertei și inflația prețurilor. În aceste condiții, cele mai săraci și mai înfometate regiuni ale planetei riscă să se scufunde într-un haos politic și să genereze o criză a migrației fără precedent, a explicat David Beasley, director executiv al Programului Alimentar Mondial (WFP).

Într-un interviu pentru Politico, șeful WFP s-a arătat de părere că Europa trebuie să doneze urgent mai multe fonduri. În caz contrar, spune el, va suporta consecințe grele.

„Ne lipsesc miliarde”, susține Beasley. „Un eșec în a oferi câteva miliarde de dolari suplimentare în acest an înseamnă că veți vedea foamete, destabilizare și migrație în masă”, a continuat el.

Federația Rusă și Ucraina se numără printre cei mai mari producători și exportatori de grâu ai planetei, iar turbulențele asociate războiului au un impact direct asupra țărilor din Orientul Mijlociu și Africa.

Jumătate dintre importurile de grâu ale Africii provin din Ucraina și Rusia, care este de asemenea un mare exportator de fertilizator.

Exporturile Ucrainei s-au oprit, fiind periclitată totodată și capacitatea sa de a mai crește alimente în acest an.

Punctul culminant va fi atins în toamnă, estimează David Beasley, care consideră că acela va fi momentul în care va fi resimțit impactul deplin al turbulențelor pe care le-a generat războiul.

„Dacă voi credeți că acum e iadul pe pământ, pregătiți-vă”, avertizează șeful WFP. „Dacă neglijăm nordul Africii, nordul Africii va veni în Europa. Dacă neglijăm Orientul Mijlociu, Orientul Mijlociu va veni în Europa”, a adăugat el.

În opinia sa, condițiile economice cu care se confruntă aceste zone ale lumii sunt mai grele decât cele din perioada premergătoare Primăverii Arabe, iar presiunea nu va fi resimțită numai de populațiile țărilor din Orientul Mijlociu și Africa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.