Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful CCR, avertisment: 'Astfel de pericole pot să apară oricând'

rtv.net
valer dorneanu

Curtea Constituţională a României s-a impus, în cei 25 de ani de existenţă, ca una dintre cele mai importante instituţii fundamentale ale statului, contribuind la aplicarea principiilor statului de drept, începând cu cel al supremaţiei Constituţiei, a declarat miercuri preşedintele CCR, Valer Dorneanu. 

El a subliniat că legile nu trebuie să fie "subtile" şi că nu trebuie făcute modificări la un act normativ fără un motiv întemeiat. 

"Când legea e scrisă într-un stil pompos, ea nu mai este socotită decât un obiect de paradă. Legile nu trebuie să fie subtile. Ele sunt concepute pentru oameni cu posibilităţi modeste de înţelegere. Când excepţiile, limitările, amendamentele la origine nu sunt necesare, este mai bine să nu existe. Asemenea detalii trimit mereu spre noi detalii. Nu trebuie aduse modificări la o lege fără un motiv întemeiat. În conceperea legii trebuie avut în vedere ca aceasta să nu fie firea lucrurilor", a afirmat şeful CCR, la conferinţa internaţională "Un sfert de secol de constituţionalism", dedicată celei de a 25-a aniversări a Curţii Constituţionale, potrivit agerpres.ro.

Dragnea, reacție după dezvăluirile lui Cătălin Cherecheș: 'PSD nu se rupe'


Potrivit acestuia, Curtea s-a impus treptat în opinia publică drept o instituţie în slujba cetăţenilor la care aceştia apelează tot mai des atunci când libertăţile lor sunt în pericol. 

"Viaţa a demonstrat că astfel de pericole pot să apară oricând, ceea ce pune în lumină nevoia respectării drepturilor fundamentale ale omului, precum şi a existenţei păzitorului sau gardianului Constituţiei, astfel cum s-a scris despre CCR", a arătat preşedintele Curţii. 

El a adăugat că este remarcabilă contribuţia CCR la instaurarea şi afirmarea principiilor constituţionalismului şi ale statului de drept. 

"Preocuparea pentru asigurarea securităţii juridice este de actualitate în România, în condiţiile creşterii cantitative a legislaţiei, determinată pe de o parte de dinamica evoluţiei societăţii, apariţiei unor noi domenii de reglementare, iar pe de altă parte de creşterea competitivităţii dreptului ca urmare a dezvoltării noilor surse de drept, mai ales a celor europene şi internaţionale", a mai spus Dorneanu.

Băsescu râde de Hrebenciuc și de 'morsa competentă': 'Geoană a pierdut alegerile de prost'/ VIDEO


Valer Dorneanu a menţionat că, în practica sa, CCR s-a plasat în matca ei constituţională şi de garant al supremaţiei Legii fundamentale şi s-a situat deasupra intereselor şi conjuncturilor politice ale autorităţilor publice intrate în conflict. 

"S-a comportat ca un arbitru imparţial şi obiectiv, invitând mereu părţile la un comportament constituţional loial, de colaborare şi de respect reciproc. Autorităţile statului trebuie să coopereze loial între ele şi să întreţină un dialog corect şi instructiv, eventual folosind calea compromisului", a arătat şeful Curţii Constituţionale. 

CCR este arbitrul final al disputelor privind interpretarea Constituţiei, iar competenţa Curţii ca unică autoritate este garantul supremaţiei Constituţiei, a punctat Valer Dorneanu. 

"Nu poate fi contestată această competenţă de nicio autoritate. Ea este şi trebuie să rămână independentă faţă de orice autoritate publică, să se supună doar Constituţiei şi Legii sale organice de funcţionare", a conchis el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.