Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful demisionar al Marinei militare germane revine: Avem nevoie de Rusia împotriva Chinei, chiar dacă nu este o democrație

DPA
Kay-Achim Schönbacha

Viceamiralul german Kay-Achim Schönbach, care și-a anunțat demisia din postul de comandant șef al marinei germane, se descrie drept „creștin romano-catolic foarte radical”, care crede în Dumnezeu, și de aceea consideră că e bine să putem conta pe Rusia creștină, ca partener împotriva Chinei.

Șeful marinei germane a demisionat după ce a spus că Putin merită respect, iar Crimeea nu se va mai întoarce la Ucraina

„Chiar și noi, India, Germania, avem nevoie de Rusia, pentru că avem nevoie de Rusia împotriva Chinei”, a spus Schönbach. Iar chiar dacă Putin este ateu, „nu contează. Având această țară mare de partea noastră ca partener bilateral, chiar dacă nu este o democrație, (...) poate ține Rusia departe de China”.

El a mai spus, într-un videoclip publicat pe internet: „Peninsula Crimeea a dispărut, nu se va mai întoarce”. Referindu-se la conflictul dintre Rusia și Ucraina, Schönbach a adăugat că „este o prostie” faptul ca Rusia dorește să-și însuşească teritoriul ucrainean.

În timpul unei inspecții maritime în India, viceamiralul Schönbach și-a exprimat înțelegerea față de președintele rus, Vladimir Putin. "Ceea ce își dorește cu adevărat este respect, pe picior de egalitate. Și - Doamne -, a arăta respect față de cineva nu costă aproape nimic, nu costă nimic. Așa că, daca aș fi întrebat: E ușor să-i acorzi respectul pe care îl cere - și pe care probabil că il merită."

Schönbach a spus, citat de Spiegel.de: „Chiar și noi, India, Germania, avem nevoie de Rusia împotriva Chinei” și că „Rusia merită respect”, iar această dorință a Rusiei este „ușor de îndeplinit”.

Reacții ministeriale și regrete

Atât Ministerul Apărării, cât și Ministerul de Externe, s-au distanțat de declarațiile lui Schönbach. Într-o videoconferință de dimineață, ministrul Apărării, Christine Lambrecht (SPD), a discutat cu inspectorul ei general, Eberhard Zorn, și cu consilierul ei șef pentru relații publice, despre cum să procedeze cu Schönbach. Ministerul ucrainean de Externe o convocase anterior pe ambasadoarea Germaniei în Ucraina, Anka Feldhusen.

În urma acestor discuții, Schönbach va fi eliberat din funcție „la cererea sa” și înlocuit de contra-amiralul Jan Christian Kaack. Potrivit Spiegel, era de așteptat ca Schönbach să-și ceară demisia, pentru a se evita consecințele declarațiilor sale, asupra Ministerului Apărării.

Un purtător de cuvânt al acestui minister a declarat, pentru dpa: „În ceea ce privește conținutul și alegerea cuvintelor, declarațiile nu corespund, în niciun caz, cu poziția Ministerului Federal al Apărării”. Schönbach însuși a comentat, sâmbătă, pe contul său oficial de Twitter, descriindu-și declarația ca fiind o „greșeală clară” și ca „imprudentă”.

În cererea sa de eliberare din funcție, Kay-Achim Schönbach precizează: „Declarațiile mele necugetate făcute în India, referitoare la politica militară și de securitate, apasă din ce în ce mai tare asupra funcției mele. Pentru a evita pagube ulterioare aduse Marinei germane, Armatei federale și, mai ales, Republicii Federale Germania, consider acest pas ca fiind necesar”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.