Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful FMI trage un semnal de alarmă: varianta Delta amenință țările care au probleme cu produsele medicale esențiale

capital.ro
FMI, Fondul Monetar Internațional

Economia mondială se redresează în urma pandemiei de coronavirus (COVID-19) într-un ritm nesusţinut, din cauza accesului inegal la vaccinuri, varianta Delta ameninţând acele ţări care se confruntă cu un deficit de produse medicale esenţiale, a declarat miercuri economistul-şef al Fondului Monetar Internaţional, Gita Gopinath, la reuniunea anuală a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), transmite Reuters, arată Agerpres.

La peste un an de la începutul pandemiei, multe state încă se confruntă cu virusul, în special în urma creşterii cazurilor de infectare cu varianta Delta. Indonezia, Malaysia, Thailanda şi Australia au înăsprit restricţiile din cauza focarelor.

"Chiar în acest moment vedem un acces extrem de inegal la vaccinuri, inclusiv la diagnostice şi la tratamente. Prin urmare, ceea ce vedem este o redresare divergentă. Principala problemă este cum să ajungem la un nivel ridicat al vaccinării peste tot în lume", a afirmat oficialul FMI.

Referindu-se la creşterea numărului de cazuri în Africa Sub-Sahariană şi în America Latină, Gopinath a explicat că există ţări care nu fac teste la cerere, nu au echipamente de protecţie sau oxigen pentru a "supravieţurii acestei creşteri".

După cel mai sever declin al economiei mondiale post-război, în 2020, FMI se aşteaptă la o redresare robustă în acest an. În aprilie, instituţia a îmbunătăţit estimările privind avansul economiei mondiale la 6% anul acesta, dar ţările emergente vor înregistra îmbunătăţiri mai reduse decât ele dezvoltate.

Criza " a fost excepţional de regresivă" începând de la securitatea alimentară şi până la sărăcie sau nivelul datoriei, a declarat economistul-şef al Băncii Mondiale, Carmen Reinhart.

Între timp, pe fondul redresării inegale, multe ţări se confruntă cu presiuni inflaţioniste ridicate, a avertizat Reinhart.

Statele Unite se confruntă cu presiuni tranzitorii privind inflaţia dar există riscuri ridicate, a apreciat Gopinath. Oficialul a adăugat: "Multe din cauzele inflaţiei sunt tranzitorii, există motive să credem că până anul viitor inflaţia va reveni la normal. Desigur, există întotdeauna riscuri ridicate".

Vezi si: Urmează noi restricții în România? Cei mai importanți oficiali din statul român vorbesc despre valul patru al pandemiei - Lista declarațiilor .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.