Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful Gărzii de Mediu vorbește despre o 'amenințare la adresa siguranței naționale': 'Nu există zi să nu se încerce pătrunderea în țară'

garda de mediu

Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, susține că în fiecare zi granițele țării sunt forțate pentru introducerea de deșeuri, potrivit mediafax.ro.

„Nu există zi să nu se încerce pătrunderea în țară, sub o formă sau alta, mascată, voalată sau fățișă, cu deșeuri pe la punctele de frontieră ale României. Multe dintre aceste deșeuri au alte etichete, alte anexe completate, produse second-hand, textile second-hand, care nu vor ajunge nicăieri să fie vândute. Dacă mergem lângă gropile ilegale, lângă Craiova sau chiar lângă București, vedem ca niște straturi așa pe terenuri, textile 4 centimetri, PET-uri 3 centimetri, fier vechi 2 centimentri. Vorbesc despre istoria noastră. Mergem la malul râurilor mari din jurul orașelor și așa arată profilul de sol”, a declarat Octavian Berceanu, la Digi24.

Acesta a dat exemplul celor 90 de containere cu deșeuri descoperite recent de autorități în Agigea, pe care „dacă le-ai desface ar umple un teren de fotbal”.

„Neutralizarea unei tone de deseuri pe care noi am descoperit-o la Agigea este aproape de 500 de euro, la noi o arunci pe groapă. Dacă o arunci legal pe groapă te costă 60-70 de euro, dacă o arunci într-o margine de sat, într-un râu, într-o baslastieră, iar apoi o acoperi cu pământ câștigi foarte mulți bani”, a spus Berceanu.

Acesta susține că este vorba de deșeuri periculoase, amestecate cu alte produse. „Sunt și deșeuri periculoase amestecate cu lucruri care ar trebui să ajungă în magazine. Ai primii baloți, puși în față cu diferite electrocasnice, în spate ai tocătură de electrocasnice, și acolo ai jumătate din tabelul lui Mendeleev, îți trebuiesc mii de ani ca să fie neutralizate natural în sol”, a mai spus șeful Gărzii de Mediu.

Acesta a precizat că această activitate este o „amenințare la adresa siguranței naționale” și că „odată introduce deșeurile pe teritoriul României, nu le mai poți scoate, trebuie să te descurci cu ele”.

Octavian Berceanu a declarat, vineri seară, la Digi 24, că deşeurile sunt aduse în ţară cu alte etichete în care scrie conţinutul containerlui, decţt cele reale.

”Cei care ne urmăresc nu au o imagine a magnitudinii reale a fenomenului. Nu există zi să nu se încerce pătrunderea în ţară, sub o formă sau alta, mascată, cu deşeuri pe la punctele de frontieră a României. Pe de altă parte, multe dintre aceste deşeuri au altă etichetă, multe anexe completate, produse second hand, textile second hand care nu vor ajunge nicăieri să fie vândute. Dacă mergem pe lângă gropile ilegale, lângă Craiova sau chiar şi lângă Bucureşti, vedem că sunt straturi, pe terenuri. Textile - 4 cm, PET-uri - 3 cm, fier vechi - 2cm. Vorbeşte despre istoria noastră. Mergem pe malurile râurilor din jurul oraşelor şi aşa arată profilul”, a declarat Octavian Berceanu.

Comisarul general al Gărzii de Mediu a adăugat că numai un singur transport are aproximativ 20 de tone de deşeuri, potrivit news.ro.

”Un transport are la 20 şi ceva de tone. Vorbim de cele 90 de containere din Agigea. Dacă le desfacem şi am umple un teren de fotbal, am avea un strat pe el, ca să ne facem o idee, un strat cât să sădeşti un arbore. Atât de mare este presiunea şi internă şi extrenă vizavi de sănătatea oamenilor, încât noi ar trebui să avem o strategie bine dezvoltată pe combaterea infracţionalităţii de mediu, iar aceasta ar trebui să fie printre primele cinci strategii care să fie aprobată în CSAT pentru că murim cu zile din cauza poluării”, a mai precizat Berceanu.

În 11 mai, Octavian Berceanu a anunţat că în Portul Constanţa sunt 90 de containere care urmează să fie verificate şi acestea vor fi reîntoarse în ţările de origine deoarece conţin deşeuri.

El a precizat că tot ce intră în România este verificat.

În aceeaşi zi au fost descoperite alte 25 de containere cu deşeuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.