DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Șeful interimar al Ambasadei SUA la Bucureşti l-a băgat în ședință pe Bogdan Aurescu, după ce Rusia a expulzat 10 diplomați români și a lansat acuzații grave

Aurescu Muniz

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, l-a primit, vineri, pe David Muniz, însărcinatul cu afaceri ad interim al Statelor Unite ale Americii la Bucureşti. Cei doi au discutat despre Parteneriatul Strategic şi situaţia din regiune chiar în ziua în care Federaţia Rusă a declarat ca personae non gratae 10 reprezentanţi ai Ambasadei României la Moscova. Ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al României în Federaţia Rusă, Cristian Istrate, a fost convocat vineri la sediul Ministerului rus de Externe unde i s-a transmis și că "Partea rusă respinge cu hotărâre încercările nefondate ale părţii române de a pune pe seama Rusiei vina pentru crime de război în Ucraina şi condamnă linia Bucureştiului de albire a nelegiuirilor comise de batalioanele naţionaliste împotriva populaţiei civile, precum şi pentru furnizarea de arme, echipamente şi alt fel de asistenţă regimului de la Kiev".

Discuția lui Aurescu cu Muniz ”a vizat priorităţile agendei bilaterale a Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii din următoarea perioadă, precum şi o serie de teme regionale – cu accent pe evoluţiile crizei generate de războiul ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei şi contracararea comună a implicaţiilor acesteia”, a transmis, vineri seară, Ministerul de Externe, într-un comunicat de presă.

Citește și: Rusia acuză România că 'albește nelegiuirile comise de batalioanele naţionaliste' ucrainene: reacție dură a Rusiei

Sursa citată a precizat că ministrul Bogdan Aurescu a prezentat, punctual, cele mai recente măsuri de sprijin, pe diferite dimensiuni, pe care România le-a luat în susţinerea Ucrainei şi a cetăţenilor săi.

”Accentul a fost pus şi pe securitatea alimentară şi pe necesitatea luării de măsuri, inclusiv prin eforturi comune la nivel international, pentru facilitarea exportului de cereale din Ucraina către terţe pieţe. Ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat, astfel, că România - în special prin Portul Constanţa, alături de Portul fluvial Galaţi şi fluviul Dunărea - este în cea mai bună poziţie în regiune de a sprijini aceste demersuri, autorităţile de resort analizând cele mai eficiente şi rapide soluţii în acest sens. De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanţa identificării unor măsuri de sprijin în cadru multilateral, inclusiv prin posibilitatea de a crea un grup internaţional de sprijin pentru Ucraina, care să faciliteze tranzitul produselor ucrainene către pieţe terţe”, a mai transmis MAE.


Vezi și: Rusia reacționează după decizia României: 10 români, expulzați de la ambasada din Moscova

Sursa citată a precizat că cei doi oficiali au evidenţiat că, în contextul actual, realizarea celor două proiecte majore de interconectare regională, promovate inclusiv prin intermediul Iniţiativei celor Trei Mări, respectiv conexiunea feroviară Constanţa – Gdansk (Rail2Sea) şi cea rutieră Via Carpathia, dobândeşte utilitate şi relevanţă crescută, cu implicaţii strategice şi mai ample.

”În ceea ce priveşte evoluţiile securitare, ministrul Bogdan Aurescu a prezentat priorităţile României pentru reuniunea informală a miniştrilor de externe ai NATO, care se va desfăşura la Berlin în următoarele două zile şi la care ministrul român de externe va participa. Reuniunea va pregăti deciziile Aliaţilor pentru Summitul de la Madrid şi este foarte importantă pentru implementarea deciziilor vizând consolidarea pe termen lung a Flancului Estic, în special la Marea Neagră. În acest sens, a arătat că, pentru ţara noastră, este esenţială o prezenţă NATO cât mai robustă pe teritoriul României”, se mai arată în comunicat.

Potrivit MAE, nu în ultimul rând, şeful diplomaţiei române a accentuat importanţa pe care România o acordă includerii în Programul Visa Waiver şi a evidenţiat demersurile în curs pentru atingerea acestui obiectiv, subliniind în acelaşi timp importanţa colaborării specifice dintre instituţiile de resort din România şi Statele Unite ale Americii.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.