Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful Interpol, vizat de o anchetă pentru 'complicitate la tortură' și 'detenții arbitrare'

static.euronews.com
Interpol

Justiţia franceză a deschis la sfârşitul lui martie o anchetă asupra preşedintelui Interpolului, Ahmed Nasser al-Raisi, pentru "complicitate la tortură", după o plângere formulată de doi britanici, informează miercuri AFP, citând surse apropiate dosarului, scrie AGERPRES.

Parchetul Naţional Antiterorist (PNAT) a confirmat pentru agenţia de presă franceză că i-a încredinţat unui judecător parizian o anchetă după o plângere, cu constituirea unei părţi civile ce evocă "torturi" şi "detenţii arbitrare" în 2018 şi 2019.

Ahmed Nasser al-Raisi, care are de asemenea o funcţie importantă în cadrul poliţiei din Emiratele Arabe Unite (EAU), face deja obiectul unei anchete preliminare a PNAT pentru alte acuzaţii de tortură.

Într-un comunicat, cei doi britanici declară că "vor prezenta miercuri dovezile de tortură" de care ei îl acuză pe Al-Raisi, în cadrul unei audieri "la cererea judecătorului de instrucţie" specializat în crime împotriva umanităţii al tribunalului de la Paris.

Primul reclamant, Matthew Hedges, este doctorand al Universităţii din Durham, în Anglia. În timpul unei conferinţe de presă din Lyon, în octombrie, el a relatat despre acuzaţiile de spionaj care i-au fost aduse în timpul unei călătorii de studii în EAU, în urma cărora el a fost plasat în detenţie şi torturat în perioada mai-noiembrie 2018 şi "forţat să facă mărturisiri false", potrivit lui.

Condamnat la închisoare pe viaţă în noiembrie 2018, Matthew Hedges a fost graţiat la nici o săptămână mai târziu, la presiunea comunităţii internaţionale.

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, Ali Issa Ahmad, un agent de securitate din Wolverhampton (centrul Angliei), a relatat că a fost bătut de mai multe ori şi înjunghiat în timp ce a stat o lună în detenţie în emiratul Sharijah, în ianuarie-februarie 2019.

Potrivit lui Ali Issa Ahmad, el era acuzat de faptul că şi-a manifestat prea ostentativ susţinerea în timpul unui meci din cadrul Cupei Asiei pentru echipa de fotbal a emiratului Qatar, cu un tricou pe care era drapelul bordo al acestei ţări, rivală a EAU.

Preşedinţia organizaţiei Interpol este o funcţie pur onorifică. Al-Raisi a fost ales preşedinte al organizaţiei internaţionale de cooperare a forţelor de poliţie de statele membre, în noiembrie, spre marea nemulţumire a apărătorilor drepturilor omului şi unor responsabili politici.

PNAT a declanşat de asemenea o anchetă preliminară asupra generalului-maior Al-Raisi după o plângere pentru "tortură" şi "acte de barbarie" înaintată de ONG-ul Gulf Centre for Human Rights (GCHR), cu privire la soarta lui Ahmed Mansoor, unul dintre principalii apărători ai drepturilor omului în EAU.

Într-un comunicat publicat în ianuarie 2020, Ministerul Afacerilor Externe al EAU a respins afirmaţiile "fără fundament" ale ONG-ului în legătură cu soarta lui Mansoor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.