Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful MAE a pledat pentru încurajarea continuării implementării reformelor în Republica Moldova

lazar comanescu

Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a participat, luni, la reuniunea Consiliului Afacerilor Externe (CAE) de la Bruxelles, prilej cu care a pledat pentru încurajarea continuării implementării agendei de reforme asumate de către Republica Moldova. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), miniştrii de externe reuniţi în CAE au discutat despre stadiul actual şi priorităţile Parteneriatului Estic.

"Au fost discutate şi evoluţiile din statele partenere, inclusiv de natură electorală, din Republica Moldova, Georgia şi Belarus, precum şi stadiul relaţiei UE-Ucraina. Ministrul Lazăr Comănescu a subliniat importanţa respectării angajamentelor asumate în acest cadru strategic de cooperare. S-a exprimat în favoarea sprijinirii consolidării rezilienţei şi aspiraţiilor de asociere politică şi integrare economică a partenerilor estici ai UE. Totodată, a pledat pentru încurajarea continuării implementării agendei de reforme şi respectarea condiţionalităţilor asumate de către Republica Moldova, respectiv continuarea unei angajări solide a UE în raport cu autorităţile de la Chişinău", precizează MAE. În ceea ce priveşte vecinătatea sudică, şeful diplomaţiei române a exprimat susţinere pentru demersurile pe care Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Federica Mogherini, le întreprinde pentru a găsi o soluţie cuprinzătoare cu sprijinul actorilor regionali şi internaţionali. După cum menţionează sursa citată, demnitarul român a reafirmat importanţa păstrării unităţii, integrităţii, suveranităţii şi independenţei Siriei în procesul de soluţionare politică a conflictului.

"Stadiul implementării Strategiei Globale a UE a fost discutat în cadrul sesiunii comune de lucru cu miniştrii apărării din statele membre. Ministrul român de externe s-a pronunţat în favoarea unui proces de implementare gradual, care să reflecte într-un mod ambiţios şi pragmatic interesele tuturor statelor membre. Ministrul Lazăr Comănescu a punctat, de asemenea, importanţa unei abordări din partea UE care să fie complementară cu priorităţile şi activităţile NATO, inclusiv prin implementarea Declaraţiei comune UE-NATO de la Varşovia", se mai arată în comunicatul MAE. Pe de altă parte, în cadrul reuniunii Prietenii Albaniei, desfăşurată în marja CAE, ministrul Lazăr Comănescu a reiterat susţinerea de către România a perspectivei europene a Albaniei şi a subliniat importanţa îndeplinirii de către autorităţile de la Tirana a tuturor celor cinci priorităţi-cheie, inclusiv respectarea drepturilor omului, "pentru care România va continua să ofere asistenţă de specialitate, inclusiv în plan bilateral, cu precădere în domeniile anticorupţie şi consolidarea statului de drept", anunță Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.