Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful NATO îi da replica lui Donald Trump: 'Europa își îndeplinește obiectivul / SUA nu au luptat niciodată singure într-un război'

politico.eu
Jens Stoltenberg NATO

NATO a arătat, miercuri, că Europa a îndeplinit un obiectiv de cheltuieli al alianței și că Statele Unite au nevoie de aliați. Declarația vine la câteva zile după ce fostul președinte american Donald Trump a sugerat că Washingtonul ar putea să nu protejeze țările care nu cheltuiesc suficient.

Statele europene din NATO vor investi în total 380 de miliarde de dolari în apărare în acest an, ceea ce va duce cheltuielile lor în ansamblu la un nivel estimat de 2% din PIB în 2024, față de 1,85% în 2023, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit Reuters.

Trump i-a șocat sâmbătă pe europeni lăsând să se înțeleagă că ar încuraja Rusia "să facă ce vrea" cu membrii NATO care nu cheltuiesc suficient pentru alianță. Cei 31 de aliați s-au angajat la un obiectiv de a cheltui 2% din producția lor pentru apărare, dar nu toți au făcut acest lucru în mod individual.

"Mă aștept ca 18 aliați să cheltuiască 2% din PIB-ul lor pentru apărare în acest an", a declarat Stoltenberg.

În ceea ce privește controversa legată de comentariile lui Trump, Stoltenberg a declarat că Statele Unite știu cât de importantă este alianța de apărare pentru propria securitate.

"Statele Unite nu au luptat niciodată singure într-un război", a spus el. "Criticile pe care le auzim nu se referă la NATO, ci la aliații NATO care nu cheltuiesc suficient pentru NATO", a adăugat Stoltenberg, spunând că noua creștere a cheltuielilor militare de către aliații europeni este o dovadă că acest mesaj a fost auzit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.