Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful Raytheon, despre muniția trimisă în Ucraina: S-a consumat producția de rachete Stinger pe 13 ani și producția de Javelin pe 5 ani

raytheon

Directorul general al Raytheon Technologies, Greg Hayes,vorbește despre epuizarea stocurilor americane - echivalentul unei producții de ani de zile - de rachete antitanc Javelin și rachete antiaeriene Stinger, pe fondul programului Washingtonului de susținere a efortului de război din Ucraina.

Aceste sisteme sunt recunoscute pe scară largă ca fiind cele care au oferit armatei ucrainene o șansă de luptă împotriva forțelor invadatoare ale Rusiei și sunt căutate și de Taiwan, care implementează o abordare de apărare de tip "Porcupine" pentru a descuraja un potențial atac chinezesc, notează National Review.

Hayes a vorbit despre producția industrială de apărare din SUA în timpul unui grup de discuții despre Ucraina în cadrul Forumului Național de Apărare Reagan, o conferință de profil înalt a industriei de apărare care atrage în fiecare an o delegație bipartizană a Congresului, antreprenori din domeniul apărării și oficiali de top ai Pentagonului.

Deși Raytheon produce 400 de Javelins pe lună cu Lockheed Martin ca partener de producție, a spus el, luptele în curs de desfășurare din Ucraina au epuizat stocurile de arme existente.

"Problema este că am consumat atât de multă aprovizionare în primele zece luni de război", a spus el. "În esență, am consumat producția de Stinger pe 13 ani și producția de Javelin pe cinci ani".

"Așa că întrebarea este: cum ne vom aproviziona, cum vom reface stocurile", a adăugat Hayes. Raytheon a produs Stinger începând din 1977, dar Pentagonul nu a mai cumpărat un nou sistem Stinger din 2004, a declarat Hayes în aprilie.

Până în luna mai, Washingtonul a trimis 5.500 de Javelin și 1.400 de Stingers în Ucraina. Raytheon a câștigat în acea lună un contract de 624 de milioane de dolari cu armata pentru a completa stocurile de Stinger ale SUA.

Secretarul armatei, Christine Wormuth, a declarat, în cadrul aceluiași panel, că Pentagonul, ca răspuns la această tendință, a acordat noi contracte în valoare de 6 miliarde de dolari industriei de apărare pentru a reface stocurile de arme americane.

"Doar în ultima lună, de exemplu, am acordat contracte Raytheon pentru șase baterii de NASAMS", a spus ea, referindu-se la un sistem de apărare aeriană de ultimă generație la care SUA lucrează pentru a-l trimite în Ucraina. "De asemenea, am dat contracte pentru Excalibur. De asemenea, am dat contracte pentru General Dynamics, IMT Defense și o altă companie pentru a crește producția de muniție de 155 de milimetri, care a fost esențială pentru ucraineni."

"Lucrăm la asta și cred că vom accelera", a spus Wormuth, adăugând că a lucrat cu omologii săi din NATO pentru a crește și producția aliată de arme. "Nu ar trebui să fim nevoiți să facem asta singuri".

Efortul Pentagonului de a stimula producția de sisteme epuizate de războiul din Ucraina vine pe fondul unui anumit nivel de incertitudine cu privire la măsura în care Washingtonul va continua să trimită ajutoare Kievului atunci când republicanii vor prelua controlul Camerei. Un segment tot mai mare, deși încă mic, de legislatori republicani și-a exprimat sprijinul pentru întreruperea ajutorului acordat guvernului ucrainean. Alți republicani ar dori să mențină, sau chiar să crească, livrările de arme către Ucraina, reducând în același timp asistența economică acordată guvernului Zelenski din cauza îngrijorărilor legate de corupție.

Delegația Congresului prezentă la forumul din acest weekend include legislatori din ambele partide care susțin cu tărie menținerea nivelurilor actuale de ajutor pentru Ucraina. Senatorul Joni Ernst a declarat în timpul panelului că ea crede că republicanii nu doresc să trăiască într-o lume dominată de China și Rusia și că sprijinirea Ucrainei este esențială pentru a se asigura că acest lucru nu se va întâmpla.

"Cred că este important ca republicanii să înțeleagă că, dacă nu suntem implicați și prezenți pe tot globul, dacă nu facem presiuni asupra lui Vladimir Putin și a Rusiei, aceștia vor continua să se extindă", a spus ea. Ernst a adăugat ulterior că o parte din ajutorul umanitar acordat de Washington Ucrainei este îngrijorător, deoarece 90% din aceste fonduri sunt direcționate prin entități ale ONU în care Rusia are un rol.

În timpul unei sesiuni mai devreme luni dimineață, președintele Comisiei pentru servicii armate din Camera Reprezentanților, Adam Smith, a declarat că o parte din accentul pus pe o supraveghere sporită a ajutorului acordat Ucrainei este "parte a propagandei rusești".

"Ucraina cheltuiește foarte bine banii și de aceea câștigă", a adăugat el.

Un sondaj al Institutului Reagan, publicat înaintea forumului din acest weekend, a constatat că majoritatea respondenților sunt de acord cu continuarea susținerii Ucrainei.

Cu toate acestea, unii oficiali sunt îngrijorați că există compromisuri și că impulsul SUA de a înarma Ucraina înrăutățește întârzierile de vânzări de arme către Taiwan, a raportat Wall Street Journal la sfârșitul lunii trecute. Vânzări de Javelin și Stinger în valoare de miliarde de dolari, comandate în 2015, nu au fost încă livrate Taiwanului, care se confruntă cu o amenințare tot mai acută din partea Chinei.

"Putem merge și mesteca gumă de mestecat în același timp", a declarat Ernst despre echilibrarea livrărilor către Ucraina și Taiwan, adăugând că "bineînțeles, președintele Xi se uită".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.