Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei agită apele între Polonia și Germania: 'Suspiciunea se reflectă deja în planificarea militară poloneză!'

Serghei Nariskin

Subiectul revizuirii frontierelor de stat devine din ce în ce mai acut pentru conducerea poloneză în contextul crizei ucrainene, transmite șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei (SIE), Serghei Narîșkin.

"Potrivit informațiilor primite de Serviciul de Informații Externe al Rusiei, subiectul redistribuirii geopolitice, inclusiv revizuirea granițelor statului, devine din ce în ce mai acut pentru conducerea poloneză în contextul crizei ucrainene", se arată în declarație, citată de TASS.

Narîșkin invocă sentimente „anti-germane” în Polonia

Acesta susține că sentimentul anti-german în Polonia se reflectă în planificarea militară poloneză, împreună cu aspirațiile de a acapara teritoriile vestice ale Ucrainei.

"Alături de aspirațiile agresive față de regiunile vestice ale Ucrainei, sentimentele și temerile anti-germane cu privire la posibile pretenții revanșarde ale Berlinului în legătură cu fostele teritorii germane care au fost cedate Poloniei după cel de-al Doilea Război Mondial sunt în creștere la Varșovia”. „Suspiciunea cu privire la Germania se reflectă deja în planificarea militară poloneză", se arată în declarație. SIE al Rusiei a subliniat că, de fapt, Polonia de astăzi se transformă într-o stare a vremurilor lui J. Pilsudski, „când Varșovia era în conflict cu toți vecinii săi și dorea expansiune teritorială”. „În preajma celui de-al Doilea Război Mondial, Winston Churchill a numit pe bună dreptate acest tip de Polonie 'hiena Europei'", a spus Serghei Narîșkin.

Serviciile de informații ruse au reamintit că Statul Major general al forțelor armate poloneze a organizat la sfârșitul lunii martie exercițiile Daglesia pentru a practica acțiuni în cazul unui atac militar din vest. Conform scenariului lor, inamicul - un stat situat la vest de Polonia, efectuează o "agresiune militară". Conform planului manevrelor, se pregătește o ofensivă pentru a captura orașul Szczecin și portul său maritim, precum și aeroportul Szczecin-Goleniów. Conform planului exercițiilor, "trupele agresoare" desfășoară recunoaștere în forță, iar grupurile de sabotaj și recunoaștere și celulele reprezentanților radicali ai minorității naționale operează pe teritoriul apărat. Sunt așteptate atacuri cu rachete, artilerie și aer în cadrul exercițiului. Apărarea este efectuată de forțele a trei brigăzi ale forțelor armate poloneze în zona așezărilor Tanovo și Pargovo, a căror sarcină este de a opri atacul inamicului.

Narîșkin nu este singurul oficial rus care vorbeteș în felul acesta despre Polonia. Dmitri Medvedev, fostul președinte rus și actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, îi acuză pe polonezi că pun la cale o unire/anexare cu Ucraina, după un plan vechi de sute de ani. Medvedev se lansează într-o analiză plină de invective, pe canalul său de Telegram, dar încheie cu o concluzie paradoxală: o unirea a Poloniei cu Ucraina ar fi în avantajul Rusiei pe termen lung.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.