Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Egiptul dezminte orice `prezenţă militară` în Siria

orient siria irak iran qatar egipt israel turcia

Egiptul a dezminţit duminică informaţii apărute în presă referitoare la o "prezenţă militară" în Siria, la câteva zile după sprijinul exprimat de preşedintele Abdel Fattah al-Sisi pentru armata regimului de la Damasc, transmite AFP preluat de agerpres

Cotidianul libanez As-Safir a afirmat în ediţia sa de joi că o unitate formată din 18 piloţi ai armatei egiptene se află la baza militară Hama din centrul Siriei, fără să fie în măsură să precizeze dacă aceştia participă la lupte. 

Purtătorul de cuvânt al Ministerul de Externe a dezminţit duminică informaţiile "anumitor jurnale arabe cu privire la o prezenţă militară egipteană pe teritoriul sirian", potrivit unui comunicat. 

"Aceste afirmaţii există numai în imaginaţia celor care le vehiculează", a precizat documentul. 

Săptămâna trecută, într-un interviu acordat postului naţional de televiziune din Portugalia, RTP, Abdel Fattah al-Sisi şi-a exprimat sprijinul pentru armata siriană, o poziţie în contradicţie cu aliaţii săi de la Golful Persic, printre care Arabia Saudită. 

Întrebat în legătură cu posibilitatea de a vedea Egiptul jucând un rol de menţinere a păcii în Siria sub mandat ONU, şeful statului a răspuns: "Prioritatea noastră este de a sprijini armatele naţionale, de exemplu în Libia pentru a întări controlul armatei asupra teritoriului şi a trata elementele extremiste. La fel, în Siria şi Irak". 

Mai multe puteri de la Golful Persic, în special Arabia Saudită, sprijină grupările rebele care luptă în Siria împotriva preşedintelui Bashar Al-Assad. 

Relaţiile dintre Arabia Saudită şi Egipt s-au răcit în ultimele luni, printre altele autorităţile de la Cairo susţinând în octombrie la ONU o rezoluţie iniţiată de Rusia cu privire la Siria aspru criticată de Riad. 

Două săptămâni mai târziu, cel mai înalt responsabil al serviciilor siriene de securitate, generalul Ali Mamlouk, a efectuat o vizită neaşteptată la Cairo, prima sa călătorie în străinătate de la declanşarea războiului din Siria în 2011.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.