Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Egiptul încearcă să împiedice Etiopia să înceapă umplerea lacului de acumulare construit pe Nil

Ministrul egiptean de Externe a solicitat Națiunilor Unite să ceară Etiopiei să nu înceapă umplerea lacului de acumulare construit pe cursul superior al Nilului. 90 la sută din apa potabilă a Egiptului provine din Nil, iar anul trecut cel mai mare investitor din Etiopia era China, potrivit stiri.tvr.ro.

Nilul, cel mai mare fluviu din nord estul Africii, izvorăște din munții Rwandei și Burundi. Până să ajungă în Egipt, unde se varsă în Mediterana, fluviul traversează 7 state și Etiopia este unul dintre ele.

E o țară cu o istorie tumultoasă. A fost ocupată înainte de Al Doilea Război Mondial de Italia fascistă a lui Benito Mussolini, apoi eliberată de trupele britanice.

Adis Abeba a fost scena mai multor lovituri de stat care au culminat cu cea din 1977, care făcea din această țară cu resurse naturale incredibile, unul dintre cei mai importanți aliați ai URSS din Africa. O situație care a continuat până la destrămarea Uniunii Sovietice în 1991.

Citește și: Jocurile dure făcute de Klaus Iohannis pentru debarcarea lui Ludovic Orban. Cine este vârful de lance din PNL

De la foametea care a alertat întreaga comunitatea internațională la mijlocul anilor 80, la statutul economic de azi, Etiopia este țara cu cea mai mare creștere economică din estul Africii. Drumul nu a fost simplu.

În continuare, regimul de la Adis Abeba este unul criminal care se ghidează după un singur principiu: banii nu au miros. Piatra de temelie a proiectului de pe Nilul Albastru a fost pusă acum 9 ani.

Oficial, barajul care a costat aproape 500 de miliarde de dolari, a fost construit din fonduri guvernamentale și donații private.

Cert este că Etiopia, ca și alte state africane, are importante resurse naturale, inclusiv de gaz, poate cel mai important zăcământ din Africa, dar și un sistem fiscal care permite investitorilor străini să-și cheltuiască banii aici.

Un raport al Națiunilor Unite arată că numai anul trecut China a preluat cam 60 la sută din proiectele de infrastructură energetică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.