Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Elasticul' populismului se rupe din nou: CCR constată că legea de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor e neconstituțională (surse)

ccr curtea constitutionala

Heirupismul populist al parlamentarilor urmează să fie din nou taxat de Curtea Constituțională. Potrivit unor surse, CCR urmează să anunțe joi că parlamentarii nu au reușit nici de această dată să elimine propriile pensii speciale pe căi care să respecte legea fundamentală.

Curtea Constituţională urmează să anunțe joi că a admis excepţiile de neconstituţionalitate privind legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor. Câteva zeci de foşti parlamentari au atacat în instanţă eliminarea acestor pensii. Potrivit unor surse parlamentare, CCR ar putea să admită sesizările pe această lege, pe procedură şi să declare neconstituţională abrogarea pensiilor parlamentarilor. Astfel, judecătorii constituționali nu au mai analizat legea pe fond, odată ce au constatat, în urma analizei extrinseci, că adoptarea ei s-a făcut prin mijloace neconstituționale.

Admitere excepției de neconstituționalitate, ca urmare a controlului a posteriori, va genera o altă problemă: reactivarea vechilor norme, abrogate prin legea declarată neconstituțională. Astfel, Guvernul trebuie să găsească resurse pentru plata pensiilor speciale ale parlamentarilor sau să vină cu o soluție legală pentru prorogare.

CONTEXT

Excepţiile de neconstituţionalitate privind Legea 7/2021 pentru modificarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor prin care au fost eliminate pensiile speciale, au fost depuse la instanţe din toată ţara.

Pe 17 februarie 2021, Plenul Parlamentului a adoptat abrogarea pensiilor speciale ale senatorilor şi deputaţilor.

Fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan afirma, anul trecut, că atitudinea foştilor parlamentari care au contestat decizia de a le fi suspendate pensiile speciale, dând în judecată secretariatele generale ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, este una ruşinoasă.

"Faptul că au fost anulate indemnizaţiile speciale e o dovada de voinţă politică a actualei majorităţi parlamentare. Declaraţii aţi mai avut până acum dar vot concret nu. Aşadar, voinţă a existat, comportamentul celor care au contestat această decizie mi se pare ruşinos", a declarat Turcan.

Deputatul USR Cristina Prună a declarat, miercuri, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre scenariul respingerii, joi, de către CCR, a abrogării pensiilor parlamentarilor, că trebuie văzut impactul unei astfel de decizii.

Ea a arătat că aceste pensii ale foştilor aleşi sunt între 4.000 şi 6.000 de lei, în funcţie de numărul de mandate, iar unii ajung la 16.000 de lei pe lună, astfel că Parlamentul ar urma să plătească din bugetele celor două Camere milioane de lei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.