DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Elena Udrea, urmărită penal în dosarul BRD

elena-udrea[1]

Elena Udrea și Popa Sorin Mihai sunt urmăriți penal de procurorii DNA în dosarul BRD pentru abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu cu folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

Elena Udrea, secretar executiv al unui partid, la data faptelor, în prezent deputat, este urmărită penal pentru infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu cu folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

Popa Sorin Mihai, director general adjunct al unei bănci, la data faptelor, este urmărit penal pentru infracțiunea de abuz în serviciu cu folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

În ordonanța de efectuare a urmăririi penale, potrivit unui comunicat de presă, în perioada 2007- 2010, Popa Sorin Mihai, în calitate de director general adjunct al unei bănci, și-a îndeplinit cu rea - credință atribuțiile de serviciu, prin aceea că a acordat clientului Elena Udrea o serie de derogări care au condus la prejudicierea băncii.

Prejudiciul în dauna băncii a fost determinat de neîncasarea sumelor datorate cu titlu de dobândă sau comision și prin neexecutarea garanțiilor la momentul la care creditul putea fi declarat scadent anticipat (practic a amânat declararea creditului ca neperformant și a privat banca de posibilitatea recuperării creanței din executarea garanțiilor).

De asemenea, a permis scoaterea bunurilor debitorului Udrea Elena Gabriela de sub incidența contractului de garanție; la cererea deputatei, a permis aprobarea unui contract de novație, prin care debitorul inițial solvabil, în persoana lui Udrea Elena Gabriela, a fost înlocuit cu unul insolvabil, împrejurare în care banca s-a aflat în imposibilitatea de a-și recupera creditul.

Elena Udrea i-a cerut lui Mihai Sorin Popa acordarea unui credit în valoare de 3.280.000 de euro, în regim Private Banking (client privilegiat), fără să fi urmat procedura obișnuită a negocierii condițiilor de finanțare cu persoanele aflate în subordinea directorului, a pus la dispoziția băncii un raport supraevaluat a terenurilor pe care trebuia instituită ipoteca, a solicitat cedarea creditului prin novație către o altă persoană, în condițiile în care cunoștea că persoana respectivă nu are posibilitatea să achite obligațiile rezultate din contractul de credit, în sensul că nu avea bunurile necesare cu care să garanteze achitarea întregului credit.

Prejudiciul cauzat băncii este de 2.576.541,53 euro, reprezentând folosul asigurat împrumutatului Udrea Elena Gabriela, constând în creditul de care a beneficiat și bunurile mobile și imobile ce au fost scoase din sfera garanțiilor contractuale și nu mai pot fi executate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.