Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Elevii s-au supărat că Senatul vrea să le dea 350 de lei pentru uniforme: 'Introducerea lor nu va compensa lipsa agenţilor de pază'

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam școală elevi părinți

Mai multe asociaţii de elevi - Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM), Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE) – nu sunt de acord cu aprobarea de către Senat a proiectului de lege care alocă 350 de lei pentru uniforma fiecărui elev. Asociaţiile fac un apel către deputaţi să voteze împotriva acestei propuneri legislative. Cele patru asociaţii de elevi au transmis că această măsură este una ineficientă şi nu are un impact real pentru a soluţiona problema siguranţei elevilor.

„Tragem un semnal de alarmă cu privire la ineficienţa măsurii, aceasta neavând un impact real în soluţionarea problemei siguranţei elevilor, menţionată în expunerea de motive. Introducerea uniformelor şcolare nu va compensa lipsa agenţilor de pază în unităţile de învăţământ, adevărata problemă fiind neasigurarea de fonduri pentru pază prin finanţarea complementară de către Consiliile Locale, paza umană ajungând să fie de multe ori asigurată de către asociaţiile de părinţi, prin colectarea fondului şcolii”, arată comunicatul de presă.

Citește și: EXCLUSIV Am deslușit misterul! Cine sunt Ciprian Napi și Richard Rinu, ultimul fiind arestat pentru uciderea lui Emi Pian

Elevii mai spun că introducerea uniformei şcolare nu combate direct situaţiile de agresiune între elevii, ci doar înlătură unul dintre pretextele în care acest fenomen are loc, măsura neavând efecte clare pe termen lung.

„Astfel, elevii se vor putea distinge pe baza a altor criterii, iar o soluţie mai eficientă pentru combaterea fenomenului fiind instituirea unui sentiment de toleranţă şi crearea unei strategii pentru identificarea situaţiilor de hărţuire. Considerăm că argumentele invocate în expunerea de motive nu sunt aplicabile în contextul actual şi că nu se află într-o relaţie de cauzalitate cu probleme cu care se confruntă beneficiarii primari ai educaţiei”, mai precizează sursa citată.

Citește și: După uciderea lui Emi Pian, clanul Duduianu este dinamitat! Decizie de ultimă oră a Tribunalului București

Asociaţiile de elevi susţin că singurul rol al uniformelor şcolare va fi cel de identificare a elevilor, iar acest lucru poate fi făcut cu ajutorul carnetelor de elev şi că măsura distrage atenţia de la adevăratele probleme ale sistemului de învăţământ şi foloseşte fonduri care ar putea fi utilizate în renovări sau achiziţionarea de dispozitive conectate la internet.

Cele patru asociaţii de elevi fac apel la membrii Camerei Deputaţilor să voteze împotriva proiectului de lege.

Citește și: Rareș Bogdan își face praf noii colegi: ‘Nu cred că mai există undeva pe planetă’

Preşedinte Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Sabina Spătariu, a afirmat că priorităţile senatorilor sunt atât de depărtate de nevoile reale ale elevilor.

„Considerăm îngrijorător faptul că priorităţile senatorilor sunt atât de depărtate de nevoile reale ale elevilor. Achiziţionarea de uniforme nu este o măsură necesară, iar fondurile alocate pentru uniforme ar putea fi folosite în achiziţionarea de dispozitive conectate la internet. Ne arătăm profund dezamăgiţi de această măsură şi considerăm că nu rezolvă problemele, autorităţile trebuind să se asigure de promovarea incluziunii şi de respectarea legii privind siguranţa elevilor”, a declarat Sabina Spătariu.

Citește și: Document. Lovitură pentru Cristian Popescu Piedone! Acțiune în instanță demarată împotriva sa

Senatul a adoptat marţi, în calitate de prim for sesizat, un proiect de lege aflat în procedură de urgenţă prin care fiecare elev ar putea beneficia de 350 de lei din bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetării pentru achiziţionarea de uniforme şcolare, modelul urmând a fi stabilit de consiliul profesoral al fiecărei unităţi de învăţământ.

Camera Deputaţilor este for decizional pe iniţiativa legislativă.

Citește și: Orban: ‘Diferența pe care noi o propunem este colosală. Suntem oameni serioși, oameni care trăiesc cu picioarele pe pământ’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.