Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Elevii sunt REVOLTAȚI de declarațiile Ralucăi Turcan și acuză Guvernul de IRESPONSABILITATE: 'Dau dovada de nepăsare!'

Inquam Photos / Octav Ganea
elevi examen

Mai multe asociații ale elevilor susțin că asigurarea măștilor de protecție la începerea anului școlar este obligatorie și acuză Guvernul de iresponsabilitate. Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) și Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE) condamnă declarația vicepremierului Raluca Turcan referitoare la măști și susțin că Guvernul trebuie să asigure măști tuturor elevilor, relatează Mediafax.

Reprezentanții elevilor consideră că, în contextul desfășurării orelor de curs în format fizic, este imperios necesar ca autoritățile să aloce fonduri necesare în vederea asigurării măștilor de protecție pentru toți elevii și profesorii, astfel încât, începând cu 14 septembrie, un număr suficient de măști să existe la nivelul fiecărei unități de învățământ.

„În luna aprilie Guvernul și-a asumat obligativitatea de a asigura măști printr-o declarație făcută de Ludovic Orban, iar acum cu mai puțin de o lună înainte să înceapă școala, decidenții dau dovada de nepăsare față de siguranța și sănătatea elevilor”, au precizat elevii.

Aceștia consideră că Guvernul României are obligația de a pune la dispoziție toate fondurile necesare pentru a face posibilă asigurarea măștilor și pentru a arăta că sănătatea populației este prioritară. În acest caz este necesară o achiziție publică pentru a asigura măștile de protecție.

Elevii solicită ca Guvernul României să nu pună în pericol sănătatea elevilor și să își îndeplinească datoria morală pe care o are față de cetățeni, punând la dispoziție măști de protecție pentru fiecare elev.

„Este obligatoriu ca statul să asigure măști fiecărui elev, așa cum de altfel a și promis în luna aprilie. Veți spune că o mască nu este scumpă, dar într-o familie cu venit mediu, unde mai mulți copii merg la școală, costurile pentru a asigura 2-3 măști pe zi ajung să fie mari. Nu ar trebui ca familiile să facă eforturi pentru a-și putea trimite în siguranță elevii la școală. Mai mult de atât, cum vrea Guvernul să stabilească cine primește masca de protecție?”, a spus Andreea-Sabina Spătariu, președinte AEC.

Vicepremierul Raluca Turcan a declarat, sâmbătă, la Sibiu, că este imposibil ca Guvernul să asigure măști de protecție pentru toți copiii și profesorii și că sprijinul va merge către categoriile defavorizate.

„Există categorii defavorizate care sunt beneficiare de măşti gratuite din partea statului, prin achiziţia făcută de Ministerul Sănătăţii. Din perspectiva Guvernului, noi punem bani la dispoziţie autorităţilor publice locale, să facă un stoc minim de măşti şi materiale dezinfectante în fiecare şcoală, pentru situaţii de avarie, să spunem, îşi uită măscuţa copilul, e dintr-o familie mai săracă, i s-au terminat măştile, însă este absolut imposibil ca Guvernul să asigure măşti pentru toţi copiii din ţara aceasta, pentru toţi profesorii. Deci, sprijinul guvernamental merge pentru categoriile defavorizate, pe o achiziţie deja finalizată la Ministerul Sănătăţii”, a spus vicepremierul.

Raluca Turcan a precizat că Guvernul va deconta 50 de milioane de euro autorităţilor publice locale şi inspectoratelor şcolare judeţene pentru achiziţionarea de măşti şi dezinfectanţi necesare în şcoli, odată cu începutul de an şcolar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.