Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șelimbăr aniversează 700 de ani de existență. Raluca Turcan: 'Trecutul și calitățile comunei fac ca acest loc să fie acasă pentru toți românii'

Radu Pop
raluca turcan

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a subliniat diversitatea culturală și istoria seculară a comunității din Șelimbăr, în cadrul evenimentelor organizate cu ocazia împlinirii a 700 de ani de la prima atestare documentară a localității.

”Mă mândresc, o spun cu sinceritate, atât în calitatea de Ministru al Culturii, cât și în cea de locuitor al Sibiului, cu faptul că pot admira aici un adevărat mozaic cultural, un loc în care diversitatea, munca, dăruirea și credința s-au contopit pentru a forma o comunitate puternică și vibrantă, ancorată în istoria , a cărei primă valoare o reprezintă locuitorii ajunși astăzi la nu mai puțin de 20 de mii. Orice comunitate puternică are în forul său identitar omeni cu origini, tradiții, culturi și experiențe diverse, care interacționează in timp și devin un model de armonie, valorizând toate diferențele dintre ei.

În Șelimbăr găsim un tezaur multicultural unic de tradiții, obiceiuri și valori care inspiră perpetuu pentru dezvoltare. Trecutul și calitățile comunei fac ca acest loc să fie acasă pentru toți românii și, am convingerea, va fi un catalizator pentru românii din diaspora”, a declarat Raluca Turcan.

Cu această ocazie, prof. dr. Sorin Radu, rector al Universității "Lucian Blaga" din Sibiu, a fost numit cetățean de onoare al comunei Șelimbăr, în semn de recunoaștere pentru personalitatea sa academică de înaltă ținută și pentru prietenia legată de localitate.

”Acest titlu poate sprijini comunitatea șelimbăreană care ar putea fructifica viziunea și expertiza Rectorului Sorin Radu în participarea la adoptarea deciziilor.

Prin evenimentele care au loc astăzi, avem ocazia de a reflecta asupra istoriei și a moștenirilor comunei și de a le împărtăși generațiilor viitoare”, a mai spus ministrul Culturii.

Scrisoarea din 16 mai 1323

O scrisoare din 16 mai 1323 este prima atestare documentară a localității Șelimbăr. Astăzi se împlinesc 700 de ani de când numele Schellenberg, în limba germană, „Dealul Clopotelor”, apare scris într-un document păstrat până în zilele noastre.

În scrisoarea din 1323,, scrisă în Cisnădie, se vorbește despre comitele Nicolae, fiul comitelui Conrad de Tălmaciu, care primește din partea socrilor jumătate din moara din Cristian și șapte iugăre de viță de vie.

Martori ai acestei înțelegeri sunt, printre alții, și două persoane de încredere, Henczon și Henning, care locuiau în Schellenberg, Șelimbărul de astăzi.

După 700 de ani, Șelimbărul este a treia putere economică din județ, cu o cifră de afaceri a societăților de aici care depășește astăzi 830 milioane euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.