Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Elveţia a restituit Egiptului un fragment dintr-o statuie a faraonului Ramses al II-lea

a1.ro
faraon ramses

Elveţia a restituit luni Egiptului un fragment dintr-o statuie a faraonului Ramses al II-lea, ce are o vechime de peste 3.400 de ani şi care a fost furat în urmă cu câteva decenii dintr-un templu din Abydos, informează AFP.

Directoarea Oficiului Federal pentru Cultură (OFC), Carine Bachmann, a predat luni la Berna acest "important bun arheologic" la sediul Ambasadei Egiptului din Elveţia, potrivit Agerpres.

Statuia din piatră a faraonului Ramses al II-lea căreia îi aparţine fragmentul restituit face parte dintr-un grup statuar în care suveranul este prezentat în timp ce stă aşezat alături de mai multe divinităţi egiptene, a precizat OFC.

Ajuns pe tron la vârsta de 25 de ani şi succedându-i tatălui său, Seti I, faraonul Ramses al II-lea a condus Egiptul timp de aproximativ 66 de ani - cea mai îndelungată domnie din istoria Egiptului. O expoziţie îi este dedicată în această perioadă la Paris şi va rămâne deschisă până pe 6 septembrie.

Fragmentul restituit luni a fost furat spre sfârşitul anilor 1980 şi începutul anilor 1990 din templul lui Ramses al II-lea din oraşul egiptean Abydos, precizează un comunicat.

El a traversat mai multe ţări înainte să ajungă în Elveţia, unde a fost confiscat în cele din urmă de autorităţile din cantonul Geneva la finalul unei proceduri penale.

"Această restituire subliniază angajamentul comun al Elveţiei şi Egiptului de a lupta împotriva comerţului ilicit cu bunuri culturale, consolidat în 2011 prin intrarea în vigoare a unui acord bilateral privind importul şi restituirea bunurilor culturale", a precizat OFC.

Atât Elveţia, cât şi Egiptul sunt părţi semnatare ale Convenţiei UNESCO din 1970 pentru interzicerea şi împiedicarea importului, exportului şi transferului ilicit de proprietate asupra bunurilor culturale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.