Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Elveţia instituie sancţiuni împotriva preşedintelui Belarus şi a altor 14 persoane

swiss flag
elvetia steag drapel

Elveţia a anunţat vineri că a instituit sancţiuni financiare împotriva preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, căruia i se interzice să intre pe teritoriul său sau să-l tranziteze, aliniindu-se astfel Uniunii Europene, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Sancţiunile, care vizează şi alte 14 persoane din Belarus, au intrat în vigoare la ora 17.00 GMT pe 11 decembrie, a precizat guvernul federal într-un comunicat.

Extinderea sancţiunilor permite Elveţiei să se alinieze Uniunii Europene (UE), a adăugat sursa citată.

Persoanele sancţionate - printre care Victor, fiul preşedintelui şi membru al Consiliului naţional de securitate - "sunt considerate responsabile de acte de violenţă şi de arestări arbitrare comise după alegerile prezidenţiale contestate în această republică", a subliniat guvernul elveţian.

Citește și: Noi vești importante! Cu cât ar trebui să crească, până la urmă, alocațiile începând cu noul an

Bunurile celor 15 persoane vizate de sancţiunile instituite vineri sunt îngheţate şi li se interzice să intre în Elveţia sau să tranziteze ţara.

Guvernul federal include în această nouă ordonanţă şi un embargo asupra armelor pentru a denunţa "reprimarea permanentă împotriva societăţii civile şi a membrilor opoziţiei din Belarus".

Elveţia se declară "foarte preocupată de tensiunile care se exacerbează în Belarus" şi face apel "la dialog între guvern şi societatea civilă". Berna face apel la Minsk să se conformeze obligaţiilor sale internaţionale în materie de drepturile omului.

Opoziţia belarusă protestează în masă din luna august împotriva realegerii considerate frauduloase a lui Aleksandr Lukaşenko, care conduce fosta republică sovietică din 1994.

Susţinut de Moscova, el refuză să renunţe la putere şi nu a evocat decât vagi reforme constituţionale pentru a încerca să calmeze protestele, în timp ce mişcarea de contestare se confruntă cu o represiune constantă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.