Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Elvețienii au înghețat active rusești în valoare de 8,8 miliarde de dolari

spotmedia.ro
elvetia steag

Elveția a înghețat aproximativ 7,7 miliarde de franci elvețieni (8,81 miliarde de dolari) în active financiare aparținând rușilor, a anunțat, vineri, guvernul elvețian, în cadrul unor sancțiuni menite să pedepsească Moscova pentru invazia sa în Ucraina, scrie Reuters.

Suma a reprezentat o ușoară creștere față de cea de 7,5 miliarde de franci pe care guvernul elvețian a declarat că a blocat-o anul trecut, după ce Elveția a adoptat sancțiunile Uniunii Europene, potrivit mediafax.

Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO), agenția care supervizează sancțiunile, a menționat că suma de 7,7 miliarde de franci reprezintă doar cea mai recentă estimare a sa și că aceasta poate fi modificată. A fost dificil să se ofere o cifră precisă din cauza noilor persoane care sunt adăugate sau eliminate de pe lista de sancțiuni, precum și a cazurilor juridice de înghețare sau deblocare a altor active, a arătat sursa citată.

O cifră mai precisă este așteptată până la sfârșitul celui de-al doilea trimestru din 2024, când băncile elvețiene vor raporta guvernului. Creșterea numărului de active înghețate e cauzată de creșterea numărului de 300 de persoane și 100 de companii și organizații care au fost adăugate pe lista de sancțiuni în ultimele 12 luni. Aceasta include, de asemenea, profiturile estimate din depozite în numerar, obligațiuni, acțiuni, precum și proprietăți și mașini de lux.

Berna a blocat, de asemenea, mișcarea a 7,4 miliarde de franci în active în valută străină aparținând băncii centrale rusești. SECO a refuzat să comenteze cu privire la persoanele ale căror active au fost înghețate.

Cu toate acestea, activele înghețate reprezintă doar o mică parte din averea totală avută de ruși în Elveția, băncile din această țară deținând 150 de miliarde de franci, potrivit estimărilor Asociației bancherilor elvețieni. Președintele Alain Berset a promis mai mult sprijin pentru Ucraina în timpul unei vizite în această țară luna trecută și a discutat despre utilizarea profiturilor din activele rusești înghețate pentru a ajuta la reconstrucția țării.

Comisia Europeană lucrează la o propunere de a pune în comun o parte din profiturile obținute din activele de stat rusești înghețate pentru a ajuta Ucraina și reconstrucția sa postbelică. Elveția participă la discuții, dar nu a decis dacă va susține sau nu propunerea. Însă sprijinul elvețian a avut anumite limite, țara respingând cererile altor țări de a i se permite să trimită în Ucraina armament și muniție fabricate în Elveția, invocând legile de neutralitate ale țării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.