Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emilia Șercan a răbufnit după ședința de Guvern: 'Orban a acceptat-o, în final, noaptea ca hoții, când lumea e preocupată de sarmale și cârnați'

epochtimes-romania
Emilia Sercan

Jurnalista de investigații Emilia Șercan a răbufnit după ședința de guvern! Ea critică decizia premierului Ludovic Orban de a adopta, vineri seară – „noaptea ca hoţii, când lumea e preocupată de sarmale şi cârnaţi” – o ordonanţă de urgenţă propusă de ministrul Educaţiei, Monica Cristina Anisie, prin care se creează un registru matricol unic special pentru Academia SRI. Decizia este „mizerabilă și lipsită de sens”, susține Șercan.

„Decizia de creare a unui registru matricol unic special pentru Academia SRI este mizerabilă și lipsită de sens. Timp de 30 de ani nu a fost nicio problemă ca absolvenții de licență, de masterat și de doctorat de la Academia SRI să fie trecuți în același registru cu toți ceilalți absolvenți. Acum este. Și nu mă miră deloc.

Acum, după aproape cinci ani de scandaluri despre diplomele postdoctorale date unor politicieni care nici măcar nu au trecut o dată pe la Colegiul Național de Informații al SRI - vezi cazul Eugen Orlando Teodorovici -, sau scandalurile legate de cele 45 de teze de doctorat plagiate din totalul de 85 de teze susținute la Academia SRI, s-a găsit soluția ca presa să nu își mai bage coada printre matrapazlâcurile de acolo: își crează registru matricol paralel.

Carnagiu în Egipt - 28 de persoane, printre care turişti străini au murit

Și, desigur, asta nu se putea face decât cu largul concurs al clasei politice. Nu cred că trebuie să mire pe nimeni că ministrul Educației Monica Cristina Anisie a propus o asemenea ordonanță de urgență - chiar așa, care e urgența? - iar premierul Ludovic Orban a acceptat-o, în final pe 27 decembrie, noaptea ca hoții, când lumea e preocupată de sarmale și cârnați. Până la urmă directorul SRI este un fost membru al Partidului Național Liberal, iar această prevedere care opacizează învățământul universitar este luată de guvernul PNL.

Ce-i drept, a fost nevoie ca SRI-ul să aștepte ceva pentru a promova această prevedere, iar pentru mine nu e de mirare faptul că această decizie este luată de ministrul Educației înainte de adoptarea unui Cod Național de Etică, înainte să fie numită componența unui nou Consiliu Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, care, apropo, a demisionat acum vreo două luni în bloc, dar despre care nu vedeți știri în presă, sau înaintea unui audit real al sistemului doctoral din România. Dar, na, secretizarea cerută de Academia SRI e mai importantă și e chiar urgentă?!

Și dacă SRI-ul tot nu vrea ca cineva să afle cine sunt absolvenții Academiei SRI răscolind prin registrul matricol unic, a făcut SRI-ul ceva împotriva profesorilor care în urmă cu câțiva ani obligau masteranzii de la masterul profesional al Academiei SRI să scrie referate pe care mai apoi le publicau în cărți pe care se treceau coordonatori pentru a-și crea operă și punctaje pentru raportările academice? A depus cumva vreo plângere penală împotriva lor pentru divulgarea identității unor ofițeri acoperiți?

Și ca să nu fac două drumuri, că tot sunt la capitolul întrebări publice, i-a dat SRI-ul în judecată pe cei cărora li s-au retras titlurile de doctor pentru a li se anula și diplomele, așa cum prevede legea adoptată în vară sau Departamentul Juridic încă analizează sau poate doar trage, strategic, de timp?”, scrie Șercan pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.